Facebook Pixel

Швейцарія погодилася передати активи рф на користь України

У Швейцарії, де знаходяться понад $8 млрд резервів і активів центробанку росії, розглядають можливість передати заморожені активи рф для відбудови України. Про це пише France24.

Quote«Це питання обговорювали у країні, де високо цінується обережність у банківських галузях і традиція нейтралітету», – пише видання.

Наразі у Швейцарії шукатимуть шляхи, як законно передати заморожені активи держави-агресора для відбудови України. Країна намагатиметься створити міжнародну правову основу, щоб розробити механізм відшкодування на глобальному рівні.

Quote«Факти справді очевидні. росія серйозно порушила міжнародне право, тому вона повинна відплатити за завдану шкоду. Зараз ведуться дискусії щодо механізмів компенсації, і Швейцарія допомагатиме своїми знаннями і навичками у цій сфері», – зазначив Ігнаціо Кассіс, міністр закордонних справ Швейцарії.

Уряд Швейцарії також планує передати близько 1,5 млрд швейцарських франків (близько $1,71 млрд) допомоги Україні з 2025-2028.

Нагадаємо, Швейцарія відмовилася відправляти зброю в Україну та не дозволила іншим країнам реекспортувати зброю швейцарського походження з огляду на багаторічний нейтралітет країни. Натомість Швейцарія заморозила російські активи на 7,5 млрд швейцарських франків ($8,56 млрд).

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉