Через війну, розв’язану Росією, в Україні постійно зростають ціни на продукти. Це особливо помітно для тих, хто планує святкове меню напередодні свят. Науковці Інституту аграрної економіки проаналізували середні ціни в супермаркетах станом на початок грудня 2024 року та підрахували, скільки коштуватиме приготування 12 традиційних різдвяних страв.
За підрахунками, традиційне різдвяне меню для середньостатистичної родини, яке включає кутю, узвар, смажену рибу, вінегрет, вареники (з картоплею, капустою та вишнями), тушковану капусту, пісний борщ із квасолею, смажену картоплю, а також свіжі та солоні овочі, обійдеться приблизно у 1365 грн. Кутя та узвар залишаються головними стравами різдвяного столу.
Науковці підрахували, що приготування традиційної пшеничної куті (950 г) обійдеться у 175,05 грн, що робить її другою за вартістю стравою на святковому столі. Найдорожчими інгредієнтами цьогоріч стали мак – 68,5 грн за 200 г, очищені волоські горіхи – 44,89 грн, та родзинки – 21,73 грн за 100 г. Основний інгредієнт – пшенична крупа з твердої пшениці – коштуватиме 21,30 грн за 400 г. До того ж мед обійдеться у 16,90 грн за 100 г, а цукор – 1,73 грн за 50 г.
Традиційний узвар готують із сушених яблук, груш і чорносливу. У супермаркетах готові фруктові набори для узвару коштують 105,36 грн за 600 г, яких вистачає на 2 літри напою. Найдорожчою стравою цього року стане смажена риба, яка обійдеться в 306,97 грн. За 2 кг живого коропа доведеться викласти 301 грн, а 200 г борошна коштуватимуть 5,97 грн.
Третьою за вартістю стравою стає пісний борщ із квасолею. Для його приготування знадобиться 2,535 кг продуктів (на 2 л води), що обійдеться у 131,94 грн. Найдорожчий інгредієнт у цьому рецепті — біла суха квасоля (300 г), яка коштує 43,53 грн. Овочева частина складе:
- картопля (362 г) – 12,59 грн,
- капуста (300 г) – 12,66 грн,
- цибуля (100 г) – 1,75 грн,
- морква (400 г) – 12,08 грн,
- буряк (800 г) – 16,15 грн.
Потрібно буде додати приблизно 70-75 г помідорів за 8,31 грн і томатної пасти за 11,82 грн. Також знадобиться трохи цукру (50 г за 1,73 грн), 80 г рослинної олії за 6,21 грн, а за смаком – чорний перець і сіль (1,87 грн), лавровий лист (3,24 грн) або зелень.
Салат «Вінегрет» (1,73 кг продуктів) обійдеться у 67,75 грн. Найдорожчими компонентами є бочкові солоні огірки – 21,40 грн за 200 г. Вартість овочів складатиме: картопля (600 г) – 20,86 грн, буряк (400 г) – 8,08 грн, морква (378 г) – 11,42 грн, цибуля (100 г) – 1,75 грн. Для заправки потрібно 50 г рослинної олії за 3,88 грн та сіль за смаком (0,36 грн).
Традиційними пісними стравами є вареники.
- Вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) обійдуться у 50,06 грн. До їх складу входять картопля (1 кг) за 34,77 грн, борошно (500 г) за 14,93 грн і сіль (10 г) за 0,36 грн.
- Вареники з капустою (1,481 кг продуктів) коштують 52,50 грн. На приготування тіста витратимо 14,93 грн за 500 г борошна і 0,36 грн за 10 г солі. Начинка включає сиру капусту (600 г) за 25,32 грн, моркву (189 г) за 5,71 грн, цибулю (132 г) за 2,30 грн і рослинну олію для заправки (50 г) за 3,88 грн.
- Вареники з вишнею готуються з пісного тіста і морожених вишень. Борошно (500 г) обійдеться у 14,93 грн, сіль (10 г) – 0,36 грн. Основну частину вартості складають вишні – 54,45 грн за 300 г. Загалом, вартість таких вареників становитиме 69,74 грн за 810 г продуктів.
Тушковану капусту (2,229 кг продуктів) можна приготувати за 109,88 грн. Найдорожчим інгредієнтом є печериці (300 г), які коштують 43,88 грн. Овочі обійдуться у 59,43 грн: капуста (1 кг) – 42,20 грн, морква (189 г) – 5,71 грн, цибуля (660 г) – 11,52 грн. Сіль і перець додаються за смаком (0,36 грн), а рослинна олія (80 г) коштує 6,21 грн.
Смажена картопля готується з 1 кг картоплі (34,77 грн), 132 г цибулі (2,30 грн) і 100 г рослинної олії (7,76 грн). Для смаку додаються сіль і перець (0,36 грн). Загальна вартість страви становить 45,19 грн.
Окремо подаються соління: квашена капуста – 75 грн за 500 г та солоні бочкові огірки – 42 грн за 400 г. Також на столі є свіжі овочі: огірки – 70 грн за 500 г та помідори – 64 грн за 500 г.
«Зважаючи на зростання цін на продукти харчування, вартість різдвяного столу у 2024 році складе 1365 грн, що на 41 % більше, ніж торік, коли вона становила 970 грн. Таке подорожчання здебільшого спричинене наслідками повномасштабного вторгнення Росії в Україну та триваючими воєнними діями», – зазначив Юрій Лупенко.