Facebook Pixel

Москва може використати спільні з Білоруссю військові маневри для вторгнення в Україну — Держдеп

РФ може вдатися до нового нападу на Україну під час проведення російсько-білоруських військових навчань. Маневри дадуть Кремлю більше переваг у разі потенційного вторгнення на українську територію, розповів представник Держдепу США «Голосу Америки».

Співрозмовник видання переконаний, що військові навчання нададуть Москві доступ до більшого обсягу ресурсів і засобів для атаки. Він додав, що цього разу на маневри прибуло більше російських солдатів, ніж зазвичай.

Військовий експерт Роб Лі зазначив, що в разі розміщення Росією пускових ракетних систем великої дальності в Білорусі її сили матимуть можливість завдати удару навіть по ділянках поблизу Києва, не перетинаючи українського кордону. Він не відкинув, що РФ може вдатися до розташування на білоруській території засобів радіоелектронної боротьби, що можуть порушити роботу супутникового зв’язку, яким користуються Збройні сили України.

Контекст. Військові навчання, які триватимуть у Білорусі до 20 лютого, проводяться з метою відпрацювати сценарій «зовнішньої агресії під час ведення оборонної операції, протидії тероризму та захисту інтересів союзної держави». Російські солдати та техніка почали прибувати на білоруську територію 17 січня. Маневри проходитимуть неподалік від західного кордону з Польщею та Литвою та поблизу південного кордону з Україною.

Нагадаємо: Кремль відхрещується від планів нападу на Україну, однак намагається скористатися ситуацією для отримання від Заходу безпекових гарантій, серед яких офіційне вето на прийняття України до НАТО.

Подякувати 🎉