Facebook Pixel

Рада ухвалила закон про фінмоніторинг політично значущих осіб

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №9269-д про посилення фінансового моніторингу PEP (політично значущих осіб) 17 жовтня 2023 року. 276 нардепів підтримали це рішення, повідомляє Ярослав Железняк.

Як уточнив Железняк, «замість трьох років після посади топпосадовці (PEP) будуть фактично мати довічний статус РЕР».

Quote«Це останній крок для початку перемовин про членство України у ЄС. Фраза: «Зелена кнопка — це наш шлях до Європейського Союзу» запамʼятається надовго))))» – так депутат описав історичне голосування.

Також у новому варіанті посилюється відповідальність фінансових установ, включно з банками, за необґрунтовану відмову користувачам фінансових послуг.

Quote«Редакція, затверджена до другого читання, зараз відповідає стандартам AML/CFT та буде зарахована як виконання вимог МВФ. Конкретно номер 14-тий structural benchmark, який мав бути виконаний до кінця вересня поточного року», — уточнив Железняк.

Напередодні, в понеділок, податковий комітет Ради виправив проєкт, щоб задовольнити вимоги партнерів. За кілька годин до того постійний представник МВФ в Україніі Ваграм Степанян публічно заявив, що попередній варіант законопроєкту суперечить домовленостям України та МВФ і міжнародним стандартам у цій сфері.

Подякувати 🎉