Facebook Pixel

Кошти міжнародних донорів можуть проходити через ProZorro — Мінекономіки

Кошти міжнародних донорів можуть проходити через Prozorro

Кошти міжнародних донорів можуть проходити через Prozorro

Закупівлі коштом міжнародних організацій, які, зокрема, фінансуватимуть відновлення України, тепер зможуть проходити в ProZorro. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Нова процедура поєднуватиме ключовий принцип української електронної системи «всі бачать все» з можливістю гнучко налаштувати закупівлі відповідно до вимог конкретного донора.

Quote«Останні скандали чітко показали, наскільки для нашого суспільства критично бачити, на що витрачають кошти на місцях, та впливати на ці процеси. Крім того, за умови використання ProZorro як єдиної системи для закупівель на потреби відбудови, ми зможемо якомога ширше залучати український бізнес у ці закупівлі та розвивати місцеву економіку», — зауважила заступниця міністра економіки України Надія Бігун.

Ще в грудні 2022 року Світовий банк рекомендував використовувати систему ProZorro для всіх закупівель для потреб відбудови й надав рекомендації для адаптації системи під правила World Bank. Усі вони були враховані в новій процедурі.

Крім того, аби новим функціоналом могли користуватися й інші міжнародні організації, у ProZorro передбачили можливість встановлювати правила донорської процедури за принципом «конструктора». Відтак закупівельна організація зможе визначати правила процедури закупівлі відповідно до вимог будь-якого донора, а саме:

  • з визначеною очікуваною вартістю чи без,
  • з аукціоном чи без нього,
  • з можливістю приймати пропозиції в різних валютах,
  • обирати переможця не лише за ціновими, а й за іншими критеріями.

Сьогодні нова процедура ProZorro буде представлена ключовим міжнародним донорам.

Загалом за 7 років у системі ProZorro пройшло майже 2 млн конкурентних торгів, у яких узяли участь 150 тис. підприємців. І попри те, що на початку повномасштабного вторгнення використання ProZorro на певний період перестало бути обов’язковим, на сьогодні приблизно 70% усіх коштів на закупівлі витрачається саме на конкурентних торгах в електронній системі. Зокрема, нещодавно уряд ухвалив зміни до постанови № 1275, які передбачають, що всі незбройні оборонні закупівлі знову проводитимуться в системі ProZorro.

Подякувати 🎉