Facebook Pixel

Половина українців у Польщі планують залишатися там довше

Половина українців у Польщі планують довше там залишатися

Половина українців у Польщі планують довше там залишатися

Половина громадян України, які перебувають у Польщі, заявляють про готовність офіційно звернутися за документами на довший строк перебування в цій країні (дозвіл на постійне або тимчасове проживання). З-поміж воєнних біженців цей відсоток нижчий (36%), як порівняти із 60% довоєнних мігрантів (українців, які прибули в Польщу до початку повномасштабного вторгнення). Про це свідчить дослідження «Громадяни України на польському ринку праці. Нові виклики та перспективи», проведене Міграційною платформою EWL, Фондом EWL і Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.

До повномасштабного вторгнення, у грудні 2021 року, кількість охочих отримати посвідку тимчасового перебування була такою самою – 50%.

Автори дослідження стверджують, що довоєнні мігранти сприймають Польщу як країну, де можна залишитися на довше, тоді як для воєнних біженців Польща є місцем тимчасового прихистку.

Більше громадян України налаштовані звертатися за отриманням польського громадянства (15%), ніж тих, хто заявляє про бажання жити в Польщі постійно (10%).

Quote«Цю різницю можна пояснити можливостями, які надає громадянство країн ЄС з огляду на свободу пересування. Імовірно, воно є певним привілеєм і гарантією безпеки для громадян України», — твердить керівниця відділу легалізації EWL Марія Кузенко.

За даними Управління в справах іноземців у Польщі, станом на кінець лютого 2023 року 360 тис. громадян України мали посвідки на тимчасове проживання. Здебільшого їх видавали у зв'язку з працевлаштуванням. Понад 65 тис. громадян України мають дозвіл на постійне проживання або дозвіл на довгострокове проживання у ЄС.

Раніше експерти EWL, посилаючись на дані дослідження, повідомляли, що перспектива членства України в НАТО та ЄС є ключовими чинниками, які мотивують українських біженців повертатися з Польщі на Батьківщину після закінчення війни. 51% біженців, які знайшли притулок у Польщі після повномасштабного вторгнення, і 67% економічних мігрантів, що прибули до Польщі до 24 лютого 2022 року, вказують на перспективу вступу України до Європейського Союзу як найбільш мотивувальний чинник для повернення.

У 2022 році громадяни України отримали рекордну кількість польських паспортів з-поміж іноземців – 5 200.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉