Facebook Pixel

«Зелена» енергетика здешевіла до ціни атомної

«Гарантований покупець» (Гарпок) на період карантину не зможе виставляти «зелену» енергетику на торгах на «ринку на добу наперед» (РДП) вище за ціну атомної енергетики (566,7 грн/МВт-год).

На період карантину та протягом 30 днів після його закінчення Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), дозволила «Гарпоку» відмовитися від мінімальної ціни в розмірі 10 грн/МВт-год на торгах на РДП.

Однак початкова ціна «зеленої» електроенергії не може перевищувати 566,7 грн/МВт-год, що дорівнює вартості атомної енергії за 2019 рік, повідомила пресслужба НКРЕКП.

Водночас держпідприємство «Енергоатом» під час торгів на Українській енергетичній біржі (УЕБ) було змушене знизити ціну на атомну електроенергію майже втричі. Загальна пропозиція продажу складала 86,4 тис. МВт-год, з них вдалося реалізувати майже 81,8 тис. МВт-год.

Стартова ціна продажу склала 1,5 тис. грн/МВт-год, а середньозважена за підсумками торгів — трохи більше 1 тис. грн/МВт-год.

З кінця березня «Енергоатом» надає «Гарпоку» лише 40% електроенергії через борг підприємства перед оператором атомних електростанцій.

Контекст. Дефіцит державного підприємства «Гарантований покупець» за виплатами «зеленого» тарифу 2020 року складе 17 млрд грн. Про це заявив ексміністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель, презентуючи оновлений проєкт концепції «зеленого» енергопереходу України до 2050 року.

У листопаді минулого року Мінекоенерго підрахувало, що дефіцит коштів для виплат альтернативній генерації 2020 року складе 10,4-13,5 млрд грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉