Facebook Pixel

Павло Дуров та інші мільярдери попросили Forbes не називати їх російськими

Надбагаті люди в Росії потрапили в скрутну ситуацію, пише американський журнал Forbes. Після анексії Криму у 2014 році та вторгнення Путіна в Україну в лютому цього року вже 34 російські мільярдери потрапили під санкції США, Великої Британії чи Європейського Союзу.

Тому не дивно, що останніми роками – й особливо в останні місяці – Forbes помітив тенденцію, що зростає: багато мільярдерів, які мають зв'язки з Росією, дуже не хочуть, щоб їх називали російськими.

Зокрема, з таким проханням звернувся засновник «ВКонтакті» та Telegram Павло Дуров. Його представник заявив Forbes, що бізнесмен виїхав із Росії багато років тому «й не збирається повертатися». Дуров народився в Санкт-Петербурзі, останніми роками проживає в Дубаї. У 2021 році він отримав громадянство Франції, також має паспорт Сент-Кітс і Невіс (острівна держава в східній частині Карибського моря).

Хто ще не хоче асоціюватися з Росією:

  • брати Ігор і Дмитро Бухмани. У 2004 році заснували у Вологді розробника мобільних ігор Playrix, 2013-го перенесли бізнес до Ірландії. 2016 року емігрували до Ізраїлю, громадянами якого й попросили називати їх.
  • співзасновник компанії Revolut Нік Сторонський (Микола Сторонський). Народився і виріс у Росії, у віці 20 років поїхав звідти. Наразі є громадянином Великої Британії.
  • Євген Швідлер, партнер Романа Абрамовича та голова інвесткомпанії Millhouse. Партнер цього бізнесмена сказав Forbes, що Швідлер народився в Уфі, але він ніколи не мав російського паспорта. З 1994 року є громадянином США, у 2010 році отримав громадянство Великої Британії.
  • Леонард (Лен) Блаватник – народився в Українській РСР, 1978 року емігрував до США у 21-річному віці. Forbes стверджує, що бізнесмен «розбагатів у партнерстві з Віктором Вексельбергом». Його представник сказав журналу, що бізнесмен «не росіянин і ніколи ним не був і не є олігархом». У нього є громадянство США та Великої Британії.
  • Юрій Мільнер, якого Forbes називає «найвпливовішим російським технологічним інвестором». Народився в Москві. Є громадянином Ізраїлю з 1999 року. З 2014 року живе в Каліфорнії. З цього року, як стверджує сам бізнесмен, він не був у Росії й не має активів у країні, а 97% свого стану він створив поза межами Росії.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉