Facebook Pixel

Фонд держмайна визначив стартову вартість ОГХК у 3,9 млрд грн

Стартова ціна АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» складе 3,9 млрд грн. Продаж компанії відбудеться у системі «Прозорро.Продажі».

Про це пише ФДМУ.

Хто входить в комісію з продажу ОГХК

До складу аукціонної комісії входять представники ФДМУ, Мінекономіки, Мінстратегпрому, АТ «ОГХК», Дніпропетровської та Житомирської обласних військових адміністрацій, а також представники з правом дорадчого голосу від правоохоронних органів, профспілки АТ «ОГХК» та радника ТОВ «БДО Корпоративні фінанси», залученого за погодженням з Кабінетом Міністрів України до підготовки аукціону з продажу державного пакета акцій АТ «ОГХК».

Що відомо про ОГХК

«Об'єднана гірничо-хімічна компанія» – державне підприємство, один із найбільших у світі виробників титанової сировини. Щорічний прибуток держави становив від 160 до 600 млн грн. 2023 рік компанія завершила зі збитком у 481 млн грн. До структури ОГХК входять Вільногірський гірничо-металургійний комбінат, Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат. Іршанський ГЗК простоює з жовтня 2022 року і невідомо, коли зможе відновити роботу. Вільногірський ГЗК у квітні працював лише 10 днів і саме стільки в травні.

Скандали з ОГХК

Найбільший корупційний скандал – з ексочільником ФДМУ Дмитром Сенниченком. За версією слідства, Сенниченко зі спільниками поставив «своїх» людей директорами АТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) та АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК). Ті, зі свого боку, укладали договори з наперед визначеними компаніями і продавали продукцію за заниженими цінами. Різницю у вартості виводили та конвертували в інтересах злочинної організації.

НАБУ та САП встановили, що у жовтні 2020 року Сенниченко домігся призначення «лояльного» в.о. директора АТ «ОГХК». Той, зі свого боку, на виконання вказівок «зверху» впродовж 2020-2021 років від імені держпідприємства умисно уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) з підконтрольною раднику голови ФДМУ чеською компанією за заниженими цінами. Цей товар потім перепродали за ринковими цінами. Як встановило слідство, ільменітовий концентрат поставили підприємствам рф і на територію тимчасово окупованого Криму. Це призвело до заподіяння державі збитків у понад 118 млн грн.



Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉