Facebook Pixel

Міністр закордонних справ Китаю приїхав в рф напередодні можливої зустрічі Сі та путіна

Міністр закордонних справ Китаю Ван І

Міністр закордонних справ Китаю Ван І

Головний дипломат Китаю Ван І розпочинає в понеділок чотириденну поїздку до росії, під час якої очікується, що обидві країни пообіцяють поглибити взаємну політичну довіру, готуючись до можливого візиту володимира путіна до Пекіна в жовтні. Про це повідомляє Reuters. Очільник китайського МЗС зустрінеться з секретарем РНБО миколою патрушевим для щорічних переговорів з безпеки, йдеться в заяві МЗС Китаю.

Переговори дипломата з сергієм лавровим охоплюватимуть «широкий спектр питань», включаючи «контакти на вищому та найвищому рівнях», повідомило минулого тижня МЗС росії.

Очікується, що Ван І закладе основу для візиту путіна до китайської столиці на третій форум «Один пояс, один шлях» після запрошення президента Сі Цзіньпіна під час візиту високого рівня до москви в березні.

путін взяв участь у перших двох китайських форумах «Один пояс, один шлях» у 2017 та 2019 роках. Але відомо, що він не виїжджав за кордон після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт за воєнні злочини: незаконну депортацію населення та незаконне переміщення населення з окупованих районів України до рф, що завдало шкоди українським дітям.

1 вересня путін вже заявив, що очікує незабаром зустрітися з Сі, але не підтвердив, що знову поїде до Китаю.

Ордер, виданий за кілька днів до того, як Сі Цзіньпін відвідав Росію, зобов’язує 123 країни-члени суду заарештувати путіна та передати його до Гааги для суду, якщо він потрапить на їхню територію. Однак Китай не є учасником Римського статуту, який призвів до створення МКС у 2002 році.

Під час візиту також відбудеться детальний обмін думками з питань, у тому числі щодо України, повідомила минулого тижня речниця російського МЗС захарова.

Востаннє Ван І відвідав Росію в лютому напередодні річниці вторгнення росії в Україну, викликавши занепокоєння у Сполучених Штатів, які звинуватили обидві країни в спільному баченні, згідно з яким кордони можуть бути перекроєні силою.

Напередодні цьоготижневого візиту Ван І відвідав Мальту для переговорів із радником Білого дому з національної безпеки Джейком Салліваном.

Переговори на вихідних були останніми в серії зустрічей високого рівня між офіційними особами США та Китаю, які могли б закласти основу для зустрічі цього року між Сі та президентом США Джо Байденом.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉