Facebook Pixel

Інфляція 8,6% у 2024 році: Нацбанк оприлюднив макропрогноз на 2024-2026 роки

Нацбанк опублікував макропрогноз на 2024-2026 роки. У ньому зростання ВВП у 2024 році прогнозується на рівні 3,6%.

Про це пише НБУ.

Інфляція у 2024-2026 рр.

Упродовж 2023 року відбулося стрімке зниження інфляції (до 5,1% у грудні), зокрема завдяки заходам НБУ із забезпечення курсової стійкості, що сприяло поліпшенню курсових та інфляційних очікувань. Найближчими місяцями темпи зростання цін залишатимуться в межах цільового діапазону 5% ± 1 в. п, а вже із середини року дещо пришвидшаться через вичерпання ефектів високих минулорічних врожаїв та перенесення витрат бізнесу на споживчі ціни. Додатково на ціни тиснутиме і подальше відновлення споживчого попиту.

НБУ прогнозує, що наприкінці року інфляція становитиме 8,6%, а у 2025 році сповільниться до 5,8% і в 2026 році повернеться до цілі 5%.

ВВП зростатиме до 4-6% на рік

Завдяки високій адаптивності бізнесу та населення до умов війни та м’якій фіскальній політиці, що підтримувалася масштабним міжнародним фінансуванням, економіка відновлювалася впродовж усього минулого року. НБУ поліпшив оцінки зростання реального ВВП загалом за 2023 рік – до 5,7% через вищі врожаї пізніх культур і розбудову альтернативних експортних шляхів, які значно поліпшили показники IV кварталу.

У 2024 році ВВП зросте на 3,6% передусім завдяки збереженню високих бюджетних витрат на тлі очікуваних обсягів міжнародної допомоги на достатньому рівні. Надалі, у 2025-2026 роках, зростання економіки пришвидшиться до 4–6% на рік.

Україна отримає $37 млрд зовнішніх кредитів та грантів

Міжнародні резерви залишатимуться на високому рівні завдяки міжнародній фінансовій підтримці, що дасть змогу НБУ й надалі забезпечувати курсову стійкість.

Очікується, що у 2024 році Україна отримає близько 37 млрд дол. США у вигляді зовнішніх кредитів і грантів. У міру очікуваного зниження безпекових ризиків у наступні роки Україна відновлюватиме здатність до самостійного фінансування власних потреб.

Основним припущенням прогнозу НБУ, як і раніше, є відчутне зниження високих безпекових ризиків з 2025 року.

Порівняно з попереднім прогнозом посилилися ризики триваліших масштабних бойових дій, що може сповільнити економічне зростання та посилити інфляційний тиск.

Водночас зберігається ймовірність розгортання більш позитивних сценаріїв. Значному пришвидшенню економічного відновлення може посприяти реалізація масштабних проєктів відбудови України, а також потенційно можливе передавання Україні заморожених російських активів, яке активно дискутується партнерами.


Подякувати 🎉