Facebook Pixel

Ніхто не змусить батьків водити дітей до школи офлайн, якщо вони не бажають — освітній омбудсмен

В Україні розпочинається навчальний рік 2023-2024. Багато українських шкіл і ВНЗ анонсують старт навчального процесу офлайн. Зокрема, очне навчання в столичних школах розпочинають 240 тис. київських школярів.

«Тут рішення має бути індивідуальним і залежатиме насамперед від місцеперебування закладу освіти — школи, вишу, дитячого садочка та ін., — зазначив в інтерв'ю The Page освітній омбудсмен Сергій Горбачов. — А якщо згадати про заклади освіти, які знаходяться на відстані гарматного пострілу від кордону або лінії зіткнення, то, звісно, там просто не може бути й мови про повернення дітей у класи для очного навчання. Це дуже небезпечно, і місцеві батьки та вчителі категорично проти цього».

У відповідь на питання The Page чи може дитина продовжувати вчитись дистанційно, якщо навчальний заклад повертається до офлайн-формату, Сергій Горбачов підкреслив, що громадяни мають право вибирати форму здобуття освіти і ніхто не змусить батьків водити дітей до школи офлайн, якщо вони цього не бажають. За його словами, тут виникають питання відносно організації та освітньої логістики, але не самої можливості.

«Треба усвідомлювати, що звичайна школа не має можливості паралельно організувати дистанційне та очне навчання, — продовжив Сергій Горбачов. — Це могло би стати можливим, якби вчителям компенсували подвійні витрати часу. Але натомість освітню субвенцію, з якої йде фінансування заробітних плат вчителів, зараз урізали дуже суттєво, прибрали всі додаткові виплати, бо ми всі розуміємо, що в країні війна і грошей не вистачає».

Правильним рішенням, на думку освітнього омбудсмена, тут має стати створення суто дистанційних шкіл, які надають освіту виключно в онлайн-форматі тим дітям, які перебувають поза межами свого населеного пункту або України. Такі школи в Україні вже є. В їх числі — заклади, що знаходяться поблизу зони бойових дій та частина шкіл, які юридично зареєстровані на тимчасово окупованих територіях, але змогли організувати дистанційне навчання.

На думку Горбачова, дуже важливо після української перемоги забезпечити дітям, які навчаються в дистанційних школах, гарантоване право повернення до шкіл, де вони навчалися до повномасштабної війни.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉