Facebook Pixel

Нафтогазові доходи росії скорочуються

У 2023 році запрацювали всі нафтові санкції та ембарго щодо російської сировини, що одразу позначилося на доходах агресора. Тан нафтогазові доходи (НГД) скоротилися: 521 млрд руб (-46,4%) у лютому, у березні — 688 млрд руб (-43,0%). За 1-й квартал — 1 635 млрд (-45,0%). Зараз Мінфін рф прогнозує, що у квітні недобере ще 113,6 млрд НГД.

Бюджет-2023 росія планувала з доходом від нафти на рівні $70 доларів за барель, проте цього року вона продається значно нижче, зокрема, через встановлення граничної ціни $60 за барель. Отже, прибуток від продажу нафти постійно падатиме.

Нафтогазові доходи росії скорочуються

Нафтогазові доходи росії скорочуються

Як відомо, санкції не працюють і тільки на користь — Росія вправно їх обходить, посміюючись з недолугого Заходу. Але цифри, які демонструють, що ембарго ЄС на нафту та нафтопродукти, а також відповідні обмеження створили стелю й для нафтогазових доходів рф, не навіюють оптимізму для бюджету рф.

Катастрофічного падіння поки що не вийшло, але тепер не світять і надприбутки. Така «бюджетна стеля» може не дати змоги покрити військові витрати, які постійно зростають.

Подякувати 🎉