Facebook Pixel

НАБУ провело обшуки у колишнього керівництва ДП «Укрвугілля»: деталі

16 травня стало відомо, що детективи НАБУ і прокурори САП провели низку обшуків у помешканнях колишнього керівництва ДП «Укрвугілля». Їх підозрюють у заниженні вартості при продажу вугілля приватним компаніям.

Про це пише Олег Новіков

Що НАБУ шукало у колишнього керівництва «Укрвугілля»

У колишнього директора державного підприємства «Укрвугілля» Михайла Волошина та заступника керівника ДП «Укрвугілля» Дениса Радіонова (раніше обіймав посаду директора з реалізації вугільної продукції) познаходили листування щодо стану заборгованості державних вугільних підприємств, надання цінових пропозицій постачання вугільної продукції ДП «Укрвугілля» та купівлі-продажу вугільної продукції. Також детективи знайшли ознаки видалення певної інформації.

Разом із ними обшук проводився у колишнього начальника відділу із реалізації вугілля «Укрвугілля» Олександра Павлова. Під час слідчих дій у нього виявили планшет iPad і мобільний телефон, на яких знайшли листування щодо ДП «Укрвугілля», ВП «Вугіллязбут», ТОВ «ДК Захід Енерго», ТОВ «Коал Імпекс» та щодо інших обставин справи.

Телефони, ноутбуки і планшети фігурантів арештовані і їх визнано речовими доказами.

У цій же справі ще минулого року, до передачі справи до НАБУ, слідчі Національної поліції провели обшук у колишнього заступника міністра енергетики, а нині радника міністра Максима Немчинова. У нього вилучили 62 420 доларів, 26 150 евро та 138 600 грн, мобільний телефон iPhone, планшет iPad, ноутбук MacBook та інші документи. Вказане визнано речдоками.

Штучне заниження ціни на вугілля ДП «Укрвугілля»: деталі

За даними слідства, Волошин та його підлеглі протягом 2022-2023 років продавали за заниженою вартістю приватним фірмам вугілля з шахт ДП «Добропіллявугілля-видобуток». Зокрема «Добропіллявугілля-видобуток» за вказівкою Волошина продавала приватним установам вугілля за 1,9 тис. грн за тонну. А потім приватні особи продавали за 6-9 тис. грн за тонну. Також державні ТЕС не отримували внаслідок цього палива, тому «Центренерго» доводилося купувати паливо значно дорожче у приватних структур.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉