На що очікують українські підприємства до кінця 2023 року

На що очікують українські підприємства до кінця 2023 року

Більшість підприємств очікують підвищення цін на товари і послуги до кінця року, а ділова впевненість знизилася порівняно з минулим кварталом. Як змінились очікування підприємств різних сфер порівняно з аналогічними показниками за липень-вересень, повідомив Держстат України.

Очікування промислових підприємств у жовтні-грудні 2023

Ділова впевненість у промисловості, зокрема у переробній, знизилася порівняно з вереснем 2023-го. В цілому у промисловості вона впала на 9,1%, або на 2,2 в.п, а у переробній промисловості – на 10,4%.

Підприємства очікують підвищення цін на продукцію в найближчі три місяці і відтоку працівників з промислової сфери. Проте середня завантаженість виробничих потужностей збільшиться на 0,9%, до 62,9%.

Одним зі стримуючих чинників підприємства вважають недостатній попит на промислову продукцію.

Очікування будівельних підприємств у жовтні-грудні 2023

Будівельні підприємства, навпаки, почуваються більш впевнено порівняно з попереднім кварталом року. Порівняно з вереснем 2023-го показник підвищився на 2,2 в.п., хоча все одно становить -42,6%.

Респонденти також очікують підвищення цін на роботи будівельних підприємств, а найбільшим чинником, що стримує будівельну діяльність, називають брак коштів.

Забезпеченість замовленнями на будівельні роботи не змінилася і в середньому становить 5 місяців.

Забезпечення замовленнями будівельних підприємств

Очікування сільськогосподарських підприємств у жовтні-грудні 2023

Сільськогосподарські підприємства прогнозують, що збільшення виробництва сповільниться. Ціни на продукцію знижуватимуться, а кількість працівників на підприємствах буде зменшуватися.

Найбільшим чинником, що стримують сільськогосподарську діяльність, респонденти вважають недостатній попит на товари.

Ціна на сільськогосподарські товари знижуватимуться до кінця 2023

Очікування підприємств роздрібної торгівлі у жовтні-грудні 2023

Менш впевнено почуваються також підприємці у роздрібній торгівлі. Показник знизився на 8,3 в.п., до +4,7%.

Попри це, респонденти очікують, що обсяг замовлень і продажу збільшиться порівняно з вереснем 2023-го. Ціни також мають підвищитися.

Очікування підприємств сфери послуг у жовтні-грудні 2023

Ділова впевненість у сфері послуг трохи підвищилася порівняно з вереснем: вона збільшилася на 0,9 в.п. і становить -4,4%.

Респонденти очікують зростання цін і збільшення капітальних витрат на підприємствах сфери фінансових послуг. Але попит на послуги та рівень рентабельності має знизитися.


Читати на The Page