Facebook Pixel

На Івано-Франківщині побудують 5 сміттєпереробних заводів за 155 млн євро

На Івано-Франківщині побудують 5 сміттєпереробних заводів за 155 млн євро

На Івано-Франківщині побудують 5 сміттєпереробних заводів за 155 млн євро

Івано-Франківщина стала учасником пілотного проєкту, що націлений на розв’язання екологічних питань. Зокрема, це побудова низки сміттєпереробних підприємств, роздільне сортування сміття та безпечне поводження з відходами.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець з головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світланою Онищук та п’ятьма територіальними громадами підписали Меморандум про співпрацю щодо поводження з відходами.

Сміттєобробний кластер на Івано-Франківщині складатиметься із 5 заводів. Будівництво планують у таких містах:

  • Городенка;
  • Калуш;
  • Косів;
  • Надвірна;
  • Бурштин.

Сукупно вони перероблятимуть понад 450 тис. тонн відходів на рік. Вартість проєкту – понад 155 млн євро. Вже є потенційний інвестор та тривають перемовини.

Quote«Впевнений, що далі цим шляхом піде п’ята, шоста, десята громада, і Україна нарешті отримає 207 нових сучасних заводів європейського зразка та зможе впровадити принципи кругової економіки», – наголосив Руслан Стрілець.

За словами голови Івано-Франківської ОВА Світлани Онищук, для втілення цілей меморандуму в громадах вже готують територію. Реформу реалізують за кошти обласного та місцевих бюджетів. Крім цього, сподіваються на підтримку міжнародних донорів.

Quote«Є ті громади, які першими зголосилися виділити землю і провести відповідні громадські слухання, щоб ознайомити людей. Зараз ми напрацьовуємо план реалізації. Затвердимо відповідну стратегію і продемонструємо суспільству. Кожен пункт буде розписаний за часом», — зазначила Світлана Онищук.

Наразі на території Івано-Франківської області діє 14 сміттєзвалищ. Протягом 10 місяців 2023 року на Прикарпатті ліквідували 160 стихійних сміттєзвалищ, загальною площею 3926,4 м2.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉