Facebook Pixel

Кабмін схвалив законопроєкт «Про упаковку та відходи упаковки»

Уряд України схвалив законопроєкт «Про упаковку та відходи упаковки». Про це інформує представник Кабміну в парламенті Тарас Мельничук.

Що відомо про законопроєкт «Про упаковку та відходи упаковки»?

Законопроєкт визначає правові, економічні та організаційні засади у сфері управління упаковкою та відходами упаковки. Його реалізація має зменшити негативний вплив на довкілля та здоровʼя людей.

Згідно з проєктом, в Україні мають бути створені системи збирання та рециклінгу відходів упаковки. Це потрібно, щоб зменшити остаточне видалення відходів на полігони та посприяти переходу до економіки замкненого циклу.

Також законопроєкт:

  • Визначає коло субʼєктів та їхні зобовʼязання у сфері управління упаковкою та її відходами.
  • Окреслює вимоги до створення та діяльності організацій розширеної відповідальності виробників, а також їхні зобовʼязання, підстави і порядок припинення діяльності.
  • Запроваджує норми щодо мінімальних цільових показників з рециклінгу відходів упаковки за видом пакувального матеріалу і категоріями упаковки (побутова/комерційна).

Як працює закон «про упаковку та відходи упаковки» у ЄС?

У європейському законодавстві відходи упаковки регулюють Директиви 94/62/ЄС та 2018/852/ЄC. Вони суттєво вплинули на організацію управління відходами в ЄС. Цю систему використовують на міжнародному рівні сотні країн.

Проте в Україні наразі немає юридичної та фінансової відповідальності за управління відходами упаковки. Через це, на відміну від країн ЄС, держава не може залучити достатньо ресурсів, щоб створити сучасну систему збирання та відновлення таких відходів.

Закон «Про упаковку та відходи упаковки» наблизить Україну до ЄС

Україна підписала з ЄС, а також Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами угоду, зокрема, щодо впровадження вимог Директиви № 2008/98/ЄС Європарламенту та Ради від 19 листопада 2008 року «Про відходи та скасування деяких директив».

Таким чином, Україна взяла на себе зобов'язання поступово наблизити законодавство з управління відходами до стандартів Євросоюзу. Положення директиви вже імплементовані в законодавство України.

Проєкт Закону «про упаковку та відходи упаковки» Верховна Рада зареєструвала ще в лютому 2016 року. Проте його двічі відкликали та відправляли на доопрацювання.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉