Facebook Pixel

Суд Гааги видав ордер на арешт російських командувачів Кобилаша і Соколова

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувача дальньої авіації рф Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту рф Віктора Соколова, які віддавали накази бомбардувати енергетичну інфраструктуру України та будинки мирних жителів.

Про це повідомляє Міжнародний кримінальний суд.

Quote«Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб – Сергія Івановича Кобилаша та Віктора Миколайовича Соколова – в контексті війни в Україні щодо ймовірних злочинів, скоєних щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року», – йдеться у повідомленні.

Суд має підстави вважати, що вони несуть кримінальну відповідальність за воєнні злочини, які вони вчиняли спільно з іншими особами, або віддавали накази вчиняти їх та здійснювали належний контроль за виконання над силами, що перебувають під їх командуванням.

Що відомо про Сергія Кобилаша і Віктора Соколова

Генерал-лейтенант збройних сил росії Кобилаш Сергій Іванович у відповідний час був командувачем Дальньої авіації Повітряно-космічних сил.

Адмірал Військово-Морського Флоту росії Соколов Віктор Миколайович у цей час був командувачем Чорноморським флотом.

Згідно зі статтею Римського Статуту, обидва несуть відповідальність за вчинення військових злочинів, зокрема, напади на мирні об'єкти та воєнні злочини, внаслідок яких заподіяна шкода цивільним особам та пошкоджені цивільні об'єкти. Також було вчинено злочин проти людства.

Ордери на арешт були видані за клопотаннями прокуратури.

Які злочини інкримінують Кобилашу та Соколову

Суд визнав достатню кількість доказів, що ракетні удари на енергетичну інфраструктуру в Україні з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023 року здійснювалися під їхнім керівництвом.

Також встановили, що ці удари були спрямовані не лише на військові обʼєкти, а й на цивільні, внаслідок чого мирне населення зазнало надмірної шкоди.

Quote«Враховуючи багаторазові жорстокі дії проти цивільного населення України, Палата попереднього провадження II вирішила, що є достатні підстави вважати підозрюваних відповідальними за злочин проти людяності. Це означає, що їх можна вважати винними в нелюдських вчинках, що завдали серйозних страждань або тілесних, психічних або фізичних ушкоджень людям», – йдеться у повідомленні.

Щоб забезпечити ефективне розслідування, інформація про видачу ордерів є конфіденційною. Оскільки подібна поведінка порушує міжнародне гуманітарне право і може продовжуватися, Палата вважає, що розкриття імен підозрюваних може допомогти запобігти подальшим злочинам.

Раніше The Page повідомляв, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав дозвіл на арешт володимира путіна та уповноваженої рф при президентові з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх мають арештувати за воєнні злочини: незаконну депортацію населення та незаконне переміщення населення з окупованих районів України до рф, що завдало шкоди українським дітям. Тепер путіна з бєловою можуть заарештувати у 122 державах світу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉