Facebook Pixel

Метал іридій обігнав біткоїн за швидкістю подорожчання

З початку січня іридій зріс у ціні на 131%, тоді як біткоїни — на 85%, повідомило Bloomberg. Вартість іридію зростає через перебої в постачанні 2020 року. Крім того, на метал високий попит — він потрібен, наприклад, для виробництва електронних дисплеїв і свічок запалювання.

Зараз іридій коштує $6 тис. за унцію (28,3 г), тобто майже втричі дорожче за золото, яке коштує $1734 за тройську унцію (31,1 г).

iridium.jpg

Іридій — один із найрідкісніших дорогоцінних металів на Землі. Його отримують як побічний продукт під час очищення паладію та платини. Купити іридій на біржі або через біржовий фонд не можна. Деякі великі інвестори купують його безпосередньо у виробників, а індивідуальні інвестори можуть розраховувати лише на пропозицію кількох дилерів і можуть придбати іридій у вигляді злитків.

Попит на іридій не встигає за пропозицією. Його світове виробництво становить лише приблизно 250 тис. унцій, або трохи більше ніж 7 тонн на рік.

Останнім часом разом з іридієм зросли ціни й на інші метали платинової групи. Так, вартість родію досягла рекордних $29 800 за унцію, а ціна рутенію відновила максимум за 13 років. Паладій зараз торгується недалеко від максимальних значень.

Додатково. Біткоїну бракує ключових елементів, які зробили б його валютою, заявив голова Федеральної резервної системи (ФРС) США Джером Пауелл. У підсумку криптовалюта більшою мірою замінює золото, ніж американський долар.

«Криптоактиви є надто волатильними, тому не дуже придатні як засіб заощадження. Вони нічим не підкріплені. Це більше схоже на спекуляцію. Фактично це замінник золота, а не долара», — пояснив Пауелл.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉