Facebook Pixel

Латиниця в Україні: Ткаченко прокоментував зміну української абетки

Міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко під час медіафоруму Kyiv Media Week 2021 прокоментував ідею запровадити в Україні латинську абетку. За його словами, спочатку треба вивчити українську мову, а вже потім думати про запровадження латиниці.

Водночас голова Офісу Ради Європи в Україні Стін Ньорлов відмовився коментувати ідею щодо переходу української мови на нову абетку. Він лише зауважив, що в Данії латинська абетка насичена різноманітними діакритичними знаками, однак ніхто не думає від них відмовлятися.

Дискусія щодо переходу з кирилиці на латиницю триває в Україні з 19 століття. Прихильники «латинізації» стверджують, що це звільнить українську мову від російського впливу. Однак є і противники такої ініціативи — вони вважають, що кирилиця є фундаментальним елементом української культури.

Контекст. Секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю «Радіо Свобода» заявив, що виступає за перехід України на латинську абетку. Однак таку позицію розкритикували історик, колишній очільник Інституту національної пам’яті, нардеп від «Європейської солідарності» Володимир В'ятрович і архієпископ ПЦУ Євстратій (Зоря).

Подякувати 🎉