Facebook Pixel

Ринок M&A в Україні під час вторгнення пішов на спад

Для сектору злиттів та поглинань (M&A) 2022 рік став катастрофою: лише 39 оголошених угод, середня вартість яких була в 25 разів меншою за показники «мирних» 2000-2014 років. Про це йдеться у дослідженні українського M&A, яке провела Київська школа економіки.

На початку 2022 року запланували 39 угод – і жодна з них не була скасована після 24-го лютого. У 33 випадках покупцями були українські компанії, 35 угод стосувались українських об’єктів. У 30 випадках угоди були повністю внутрішніми – українські юрособи купили українські компанії.

Іноземних інвестицій на ринку фактично не було, зробили висновки автори дослідження. Середня вартість угоди становила 1,29 млн євро, що більш ніж у 25 разів менше за показники 2000-2014 років (33 млн євро).

У поєднанні з тим фактом, що лише 2,5% угод мали низькі ризики, KSE робить висновки, що більшість операцій на ринку стали опортуністичними, тобто розрахованими на довші горизонти інвестицій.

Quote«Ми прогнозуємо, що багатьох з цих непов’язаних угод врешті-решт доведеться позбутися. Однак на тлі війни наявність активності на ринку свідчить про українську стійкість», – підкреслили у KSE.

Компанії з яких країн купували об'єкти в Україні після вторгнення:

  • Кіпр – дві компанії;
  • Німеччина – одна;
  • Гонконг – одна;
  • Нідерланди – одна.

Ще в 4 випадках, навпаки, українські компанії купували об’єкти за кордоном: два на Кіпрі і два у Великій Британії.

Проте попри кризу прогнози KSE досить оптимістичні:

Quote«Незважаючи на поточну ситуацію, ми очікуємо на післявоєнний бум в M&A діяльності. Зараз інвестори можуть заробити на дешевих угодах, середні значення яких різко впали до 1,2 млн євро у 2022 році», – коментують у KSE.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉