Facebook Pixel

Понад 300 українських компаній входять до холдингів з росіянами

Більше 300 українських компаній та організацій мають спільні холдинги або групи з російськими. Це виявили аналітики R&D центру YouControl після аналізу інформації від KSE Institute, яка доповнила проєкт Leave Russia.

З якими російськими ФПГ пов’язані українські компанії

49 українських компаній об’єднані в фінансово-промислову групу «СОКАР», яка має учасників, зареєстрованих за законодавством рф. Бенефіціаром «СОКАРу» є Державна нафтова компанія Азербайджанської Республіки, яка є учасником російської ООО «Сокар Рус». У 2021-му SOCAR придбав мережу АЗС, яка мала прямі стосунки до Віктора Медведчука. Також ФПГ SOCAR постачала в Україну паливо від «Роснафти».

7 українських компаній входять до групи «Вічюнай», що виробляє крабові палички та інші продукти з сурімі і риби під відомою ТМ «VIČI». До цієї ФПГ входять кілька російських компаній, зокрема ООО «ВІЧЮНАЙ–РУСЬ».

Компанія ТОВ «БЛГ ВІДІ ЛОГІСТІКС» в рівних долях входить до складу автомобільного холдингу «ВіДі Груп» та BLG Logistics Group – морської портової та логістичної компанії зі штаб-квартирою в Бремені. Дана компанія також має дочірнє підприємство у Санкт-Петербурзі – ООО «БЛГ логистик автомобили СПб».

4 українські компанії (ТОВ «Лідеа Україна», ТОВ «Черлис», СТОВ «Ломовате», ТОВ «Маяк–Худяки») входять до складу міжнародного холдингу Lidea. Холдинг продає насіння кукурудзи, соняшнику, пшениці, сої, ріпаку, сорго, кормових та покривних культур. Lidea також має дочірнє підприємство в рф – ООО «ЕВРАЛИС СЕМАНС РУС».

Де працюють компанії зі спільних з рф холдингів

  • 205 юридичних осіб зареєстровано у Києві;
  • 27 компаній – у Одеській області;
  • 23 – у Київській області;
  • 15 – у Черкаській;
  • ще в 13 регіонах України налічується до 10 компаній.
В яких регіонах України працюють компанії, пов'язані з російськими холдингами — Youcontrol

В яких регіонах України працюють компанії, пов'язані з російськими холдингами — Youcontrol

Які галузі економіки найбільше пов’язані з рф

  • 121 компанія (40%) через материнську компанію працюють у сфері оптової та роздрібної торгівлі або ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів;
  • 29 – у переробній промисловості;
  • 29 – у професійній, науковій та технічній діяльності;
  • 26 – операції з нерухомим майном;
  • 21 – у транспортній сфері.

Топ компаній за кількістю персоналу, що пов’язані з рф

В 5 українських компаніях зі зв’язками в рф у першому півріччі 2023 року працювали понад 1000 робітників у кожній:

  • ПРАТ «АБІНБЕВ ЕФЕС УКРАЇНА» мало штат 1256 працівників. Це велика пивоварна компанія, що належить світовому пивоварному концерну Anheuser–Busch InBev. Випускає пиво під ТМ Чернігівське, Рогань, Янтар та інші;
  • ТОВ «СОКАР ПЕТРОЛЕУМ» (мережа АЗС SOCAR) – 1266 працівників;
  • ТОВ «ТЕМА МОДА ЮКРЕЙН» (мережа магазинів одягу LC Waikiki) – 1393;
  • ТОВ «ДЦ УКРАЇНА» (мережа магазинів Watsons) – 1791;
  • Штат ТЗОВ «ЛЕОНІ ВАЕРІНГ СИСТЕМС УА ГМБХ» становив 6650 людей. Це виробник дроту і кабелю для різних сфер індустрії, джгутів, дротів та інших комплектуючих для автомобільної промисловості.

Що відомо про проєкт Leave Russia

З червня 2022 року українські IT- волонтери започаткували проєкт Leave Russia разом з KSE Institute та її аналітичним проєктом SelfSanctions. Наразі він має найповнішу базу компаній, пов’язаних з російським ринком.

До Leave Russia включали всі компанії, які отримують від $1-5 млн доходів на російському ринку. Сьогодні база містить дані про понад 3500 компаній та світових брендів: про їхню фінансову діяльність, кількість персоналу, доходи, активи та інші ключові показники.

Аналітика KSE збльшила базу на 40%.

Проєкт також розробив сканер штрих-кодів для мобільних пристроїв. За його допомогою прямо в магазині можна з’ясувати, чи працює виробник з росією.

Як проаналізувати зв'язки контрагента через Youcontrol

Як проаналізувати зв'язки контрагента через Youcontrol


Подякувати 🎉