Facebook Pixel

Крадіжка газу на 2,1 млрд грн: ВАКС заочно заарештував нардепа Дубневича

13 листопада ВАКС заочно заарештував нардепа Ярослава Дубневича. Його звинувачують в організації заволодіння державним природним газом на суму понад 2,1 млрд грн.

Про це пише САП.

Як Дубневич вкрав 2,1 млрд грн за версією НАБУ

Нардеп через підконтрольні фірми впродовж 2013-2017 років організував закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. Закупівля відбувалася за пільговими цінами. Однак фірми Дубневича після вироблення енергії продали її за ринковими цінами.

Внаслідок описаних дій із заволодіння природним газом прибутковість виробництва електроенергії Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 100% (проти 3-5%, закладених у тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, на підставі поданих вказаними ТЕЦ документів та обґрунтувань).

Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали незаконний дохід (надприбутки) у сумі понад 3,5 млрд грн.

ВІДЕО: Як Дубневич заволодів 2,1 млрд грн від держави, за версією НАБУ

Упродовж 2013-2018 років Дубневич організував легалізацію (відмивання) частини вказаних коштів на суму понад 450 млн грн шляхом переведення на рахунки підконтрольного ТОВ та компаній-нерезидентів, у тому числі зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах, їх змішування та маскування та врешті-решт повернення в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу у Львівському регіоні.

Наразі обвинувальні акти стосовно п’яти учасників схеми скеровано до суду, а на цілісні майнові комплекси «Новороздільська ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ» вартістю близько 800 млн грн накладено арешт.

Які ще кримінальні справи відкрито проти Ярослава Дубневича

З 2019 року Національне антикорупційне бюро та Служба безпеки України під контролем Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Генпрокуратури розслідують кримінальні справи, в яких фігурують компанії братів Дубневичів. А саме, йдеться про зловживання на «Укрзалізниці» та про розкрадання газу на суму понад 1,4 млрд грн.

У січні 2019 року про підозру у справі щодо заволодіння понад 93 млн грн «Укрзалізниці» повідомили сімом особам.

Генпрокурор Руслан Рябошапка 17 жовтня 2019 року вніс до Верховної Ради подання на притягнення до кримінальної відповідальності у цій справі Ярослава Дубневича.

У приватному будинку Богдана Дубневича у передмісті Львова і ще в декількох будівлях ексдепутата 29 жовтня провели обшуки.

Верховна Рада 31 жовтня проголосувала за притягнення до кримінальної відповідальності (332 голоси) та затримання (241), а також за арешт (229) Дубневича. Тоді ж Генпрокуратура повідомила йому про підозру. А 3 листопада суд відпустив депутата під заставу в 100 млн грн.

Суд знову заарештував Дубневича з можливістю застави в 90 млн грн 8 листопада, а той вже переписав компанію на свого сина. Пізніше депутат вийшов із СІЗО після того, як за нього внесли цю заставу.

15 листопада 2019 року Вищий антикорупційний суд наклав арешт на майно депутата Верховної Ради з групи «За майбутнє» Ярослава Дубневича, якого звинувачують у розтраті понад 93 млн грн.

Подякувати 🎉