Facebook Pixel

Крадіжка 93 млн Енергоатому: НАБУ скерувало до ВАКС справу проти колишнього очільника «Енергоатом-Трейдингу»

7 березня НАБУ і САП скерували до суду справу щодо колишнього гендиректора відокремленого підрозділу «Енергоатом-Трейдинг» ДП «НАЕК «Енергоатом». Його звинувачують у змові з ТОВ «Юнайтед Енерджі» Ігоря Коломойського та втраті 93,76 млн грн прибутку «Енергоатому».

Про це пише НАБУ.

Крадіжка 93 млн «Енергоатому»: деталі

За даними слідства, у 2020 році «Енергоатом» організував аукціон з продажу електричної енергії. Колишній гендиректор «Енергоатом-Трейдингу» умисно створив умови, щоб переможцем стало ТОВ «Юнайтед Енерджі» Ігоря Коломойського, яке забезпечувало електроенергією Нікопольский та Запорізький феросплавні заводи. У підсумку ТОВ на аукціоні отримало електроенергію за зниженою ціною – 1,1 тис. грн за 1 МВт*год. Хоча інші учасники пропонували до 1,3 тис. грн за 1 МВт*год. За висновками слідства, «Енергоатом» втратив 93,76 млн грн прибутку.

Які ще карні справи відкриті проти фірми Коломойського ТОВ «Юнайтед Енерджі»

5 березня НАБУ і САП передало до суду справу за підозрою трьох осіб ТОВ «Юнайтед Енерджі» у завданні понад 176 млн грн збитків «Центренерго». Слідство встановило, що у 2020 році ПАТ «Центренерго» уклало угоди про продаж електроенергії ТОВ «Юнайтед Енерджі» – переможцю аукціонів. Через невідбір законтрактованої за цими угодами електроенергії компанія-переможець мала сплатити штраф. Аби цього уникнути, з ПАТ заднім числом уклали додаткові угоди: виключили з основних угод положення про дозволені межі відхилення у розмірі 5% від договірного обсягу відібрання електроенергії.

Так, НАБУ підозрює високопосадовців «Енергоатому» та ТОВ «Юнайтед Енерджі» в заподіянні збитків державі на 4,35 млрд грн через продаж великих обсягів електроенергії за заниженою ціною та фальсифікацію результатів конкурсу в серпні — грудні 2020 року. Це відбувалося через дискримінаційні умови: швидка організація аукціону; великий обсяг електроенергії, виставлений одним нероздільним лотом на продаж (не всім стільки треба), та гроші, які має внести покупець як гарантію (а це майже 1 млрд грн) – усе це «відсікає» конкурентів, адже виконати такі умови до снаги далеко не всім. За даними «Схем», більшість із 12,8 млн МВт*год. електроенергії фірма Коломойського використала для майнінгу криптовалюти. До того ж у червні 2020 року, до початку аукціонів, представників «Привату» неодноразово бачили в «Енергоатомі».

Також власників «Юнайтед Енерджі» підозрюють у крадіжці 716 млн грн «Укренерго». За версією слідства, у березні 2022 року ТОВ, попри наявні борги, закупило електроенергію у «Укренерго». Гарантом нової оплати виступив комерційний банк, який видав банківську гарантію на суму 1,85 млрд грн.

Потім електроенергію ТОВ продало на ринку, а отримані прибутки вивело за кордон. Гроші «Укренерго» не отримало, а коли спробувало звернутися до банку-гаранта, отримало відмову. Сума збитків становила 716 млн грн.

Правоохоронці наклали арешт на 700 млн грн на рахунки компаній, причетних до схеми.

НАБУ вже оголосило у розшук бізнес-партнера олігарха Ігоря Коломойського Михайла Кіпермана та його спільників — голову правління банку «Альянс» Юлію Фролову і колишнього директора департаменту адміністратора розрахунків «Укренерго» Дмитра Кондрашова.

15 лютого Апеляційна палата ВАКС взяла під арешт керівника ТОВ «Юнайтед Енерджі» Андрія Короткевича-Лещенко.

Подякувати 🎉