Facebook Pixel

Коронавірус рекордно обвалив китайський фондовий ринок

Спалах смертельного коронавірусу в перший день торгів після тривалих новорічних канікул обвалив китайські акції на $420 млрд вартості. Про це повідомляє Reuters.

Через стрімке поширення вірусу індекс Shanghai Composite обвалився на 8,73%, досягнувши свого мінімуму з минулого року.

Контракти на торгівлю нафтою, залізною рудою, міддю та сировинними товарами в Шанхаї різко знизились, що призвело до зниження світових цін.

Індекс «блакитних фішок» CSI300 впав на 7,9% – до 3.688,36 пункта. Високотехнологічний Shenzhen Сomponent, китайський аналог американського Nasdaq, обвалився на 9,13%.

Юань почав торги на материковому ринку на найнижчому рівні з початку року.

Мідь SCFcv1 впала до найнижчого рівня за останні три роки – 7%. Алюміній SAFcv1, цинк SZNcv1 і свинець SPBcv1 втратили понад 4%.

Ціни на облігації зросли, березневі ф’ючерсні контракти на 10-річні облігації підскочили на 1,4%.

Народний банк Китаю заявив, що падіння акцій мало ірраціональний або навіть панічний елемент, що було викликано стадною поведінкою.

На тлі поширення вірусу Китай зіштовхується із зростаючою міжнародною ізоляцією. Аналітики починають підозрювати, що вплив епідемії буде більшим, аніж від спалаху атипової пневмонії (SARS) в 2002-2003 роках.

Контекст. Згідно з останніми даними, кількість смертей від нового коронавірусу зросла до 361, число інфікованих збільшилось до 17 205 осіб.

Щоб попередити паніку та підтримати економіку КНР, регулятори оприлюднили низку заходів щодо забезпечення стабільності своєї фінансової системи капіталізацією $45 трлн. Зокрема, йдеться про вливання ліквідності в розмірі 1,2 трлн юанів ($173,81 млрд) у фінансові ринки.

Подякувати 🎉