Facebook Pixel

Російські пропагандисти через успіхи ЗСУ почали відверто критикувати Кремль – ISW

На тлі поразки російської армії на Харківщині та втрати контролю над Лиманом російські пропагандисти почали критикувати військове керівництво рф. Ще однією причиною їхнього незадоволення стала неспроможність Кремля справедливо провести «часткову мобілізацію», оголошену в країні 21 вересня.

Як повідомляє американський Інститут вивчення війни у свіжому звіті, ці події «докорінно змінюють російський інформаційний простір».

Quote«Джерела в Кремлі та мілблогери пояснюють поразку біля Лимана та в Харківській області нездатністю російських військових у належний спосіб забезпечити та посилити російські сили на півночі Донбасу та скаржаться на відсутність прозорості в перебігу війни», — йдеться в повідомленні ISW.

Аналітики звертають увагу і на те, що дехто з гостей програм кремлівського ТБ 1 жовтня навіть критикували рішення російського диктатора Путіна щодо анексії українських областей. Вони висловили сумніви в тому, що російській армії взагалі колись вдасться окупувати Донбас, Херсонщину та Запорізьку область повністю.

Провладні російські пропагандисти також обурюються способами, якими російське керівництво проводить мобілізацію. Вони наголошують, що мобілізація не забезпечить тих сил, які потрібні для перехоплення ініціативи на полі бою.

Quote«Російський інформаційний простір суттєво відхилився від наративів Кремля та Міністерства оборони (МО) росії про те, що ситуація загалом під контролем», — підкреслюють аналітики.

Вони додають, що поразка в Лимані спричинила в інформпросторі рф більше плутанини, аніж втеча з Харківщини чи «жест доброї волі» на острові Зміїний.

Російська соціологічна організація «Левада-Центр» виявила, що понад половина опитаних громадян рф побоюються, що через війну на росії оголосять повну мобілізацію.

Свій внесок у докорінну зміни російського інформпростору внесли також чеченський лідер Рамзан Кадиров і очільник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин. Вони обидва розкритикували російське керівництво за провал під Лиманом.

Quote«Їхні заяви 1 жовтня мали глибокий вплив на російський інформаційний простір. Разом вони зламали наратив Кремля, який намагався пом’якшити удар від поразки біля Лимана. До заяви Кадирова федеральні ЗМІ переважно висловлювали надію на те, що новомобілізовані війська та розгорнуте підкріплення можуть або утримати лінію, або провести контратаки найближчим часом. Але ток-шоу на федеральних каналах негайно підхопили заяви Кадирова-Пригожина, що спонукало коментаторів у прямому ефірі посилити критику вищого військового командування», — йдеться в повідомленні.

В Інституті вивчення війни допускають, що заяви Кадирова та Пригожина, ймовірно, публічно підірвали лідерство Путіна. Аналітики додають, що це могло бути зроблено ненавмисно.

Подякувати 🎉