Facebook Pixel

Комунальні послуги: хто може не платити за них під час війни

Не платити під час війни за житлово-комунальні послуги можуть усі громадяни, які понад 30 днів не жили у своїй квартирі чи будинку. Втім, воєнний стан не звільняє українців від сплати за комунальні послуги.

Чи можуть нараховувати та стягувати пеню, повідомляє Держпродспоживслужба у Facebook.

Повідомляється, не платити за житлово-комунальні послуги в період воєнного стану можуть усі громадяни, які понад 30 днів не жили у своїй квартирі чи будинку.

Громадяни, які скористаються цим правом, можуть розраховувати, що постачальник послуг зробить перерахунок. Тоді оплату спишуть або буде переплата. Для цього потрібно звернутися із заявою до постачальника і надати довідку про відсутність у своїй оселі.

Також зазначається, що відповідно до постанови № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» в Україні забороняється:

  • нараховувати та стягувати штрафи, інфляційні нарахування, річні проценти, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги;
  • припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;
  • стягувати заборгованість за житлово-комунальні послуги, утвореної після 24 лютого 2022 року, з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації територій.
Подякувати 🎉