Facebook Pixel

Україна може запровадити систему страхування воєнних ризиків вже у 2024

Національний банк завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні і незабаром розпочне обговорювати його з ринком та іншими стейкхолдерами. Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на слова директора департаменту регулювання небанківських фінустанов НБУ Сергія Савчука.

Що відомо про систему страхування воєнних ризиків, яку можуть запровадити в Україні

Рада з фінансової стабільності у лютому 2024-го затвердила концепцію страхування воєнних ризиків, розроблену за участю НБУ, Світового банку, Мінекономіки та Міністерства фінансів.

Quote«Нова система має забезпечити захист великої кількості об’єктів різних галузей економіки від прямих втрат від війни», – сказав Сергій Савчук.

Концепція системи страхування воєнних ризиків передбачає трирівневу модель:

  • 1-й рівень – вітчизняні страхові компанії, які виконуватимуть агентські функції;
  • 2-й рівень – державне агентство страхування;
  • 3-й рівень – західні перестрахувальні компанії.

Відповідальність розподілятиметься між цими рівнями з допомогою визначених лімітів у порядку черговості, пояснили в НБУ.

За словами Савчука, закон про страхування воєнних ризиків в Україні можуть ухвалити вже у 2024-му, після чого НБУ розпочне розбудовувати систему.

Quote«Переваги, які отримають бізнес та населення – це гарантії покриття прямих воєнних збитків і більша впевненість у завтрашньому дні. Держава зможе залучити нові інвестиції для розвитку економіки. Розраховуємо на конструктивний діалог з ринком», – заявив Савчук.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉