Facebook Pixel

Реконструкція Дегтярівського шляхопроводу: прокуратура відкрила справу проти фірми друга Труханова

Київська прокуратура відкрила кримінальне провадження проти працівників КК «Київавтодор» та ТОВ «Ростдорстрой». Їх звинувачують у розстраті коштів під час проведенні реконструкції Дегтярівського шляхопроводу.

Про це пише Київська прокуратура.

Прокуратура відкрила провадження після матеріалу журналістів «Наші гроші». ЗМІ навело численні факти завищення цін на будівельні матеріали, які закуповувались при проведенні реконструкції Дегтярівського шляхопроводу. Зокрема, спеціальна смола для мосту коштує в 2,5 раза дешевше від розцінки «Київавтодору». За гарячекатану арматурну сталь столична влада переплатила на 42% більше. Теж саме і за пісок.

КК «Київавтодор» прокоментував інформацію «Наших грошей». Обіцяють платити не дорожче від завищених цін в моніторингу ДерждорНДІ (нині перейменовано на НІРІ):

Quote«У 2022-2023 роках на замовлення КК «Київавтодор» розроблено проєктну документацію, яка отримала позитивний експертний звіт технічної та кошторисної частини і була затверджена у встановленому порядку. За результатами тендера через PROZORRO найнижчу ціну з реконструкції аварійного шляхопроводу надав підрядник ТОВ «Росдорстрой». З ним у травні 2023 року уклали договір з динамічною ціною. Наголошуємо, що роботи оплачуються лише після експертизи Актів виконаних робіт за ринковими цінами, які не перевищують ціни, рекомендовані ДП «Національний інститут розвитку інфраструктури».

Нагадаємо, що 20 грудня 2023 року у Києві КМДА відкрила проїзд Дегтярівським шляхопроводом. Ним тепер можуть користуватися водії автотранспорту та трамваю.

Що відомо про Ростдорстрой

Фірма на ринку з 2009 року і входить до одеської групи «Ростдорстрой» (RDS), яка з 2018 року повністю належить депутату Одеської міськради Юрію Шумахеру та Євгену Коновалову. Перший є членом фракції «Довіряй справам» Геннадія Труханова та комісії з питань транспорту і дорожнього господарства. Від тієї ж партії балотувався до міської ради Євген Коновалов у 2015 році, але не пройшов. Одеські підприємці володіють компанією RDS через австрійську фірму «ЮТТЕМА АУ ГмбХ». Директором працює Олексій Андрюшин.

Фірму підозрювали у змові з депутатами Одеської міськради та розтраті державних коштів у період з 2014 до 2016 року на ремонті доріг Одеси. НАБУ оцінює збитки одеситам від дій компанії у 800 мільйонів гривень.

Крім цього, фірма «Ростдорстрой» фігурувала у справі про можливі махінації Служби автомобільних доріг (САД). Слідчі підозрювали чиновників Служби у лобіюванні інтересів певних компаній. Працівники САД відхиляли вигідні пропозиції та ставили переможцями «своїх людей». За це чиновники нібито отримували «відкати» у розмірі 10-15% суми тендера. У результаті під час перевірок ремонтів доріг вартість матеріалів було завищено, а ремонти на дорогах були зроблені халтурно і не були закінчені. Це лише кілька епізодів з історії «Ростдорстроя». Загалом компанія з 2016 року підписала угод на ремонт і будівництва доріг, мостів, шляхопроводів на 90 млрд грн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉