Facebook Pixel

Київ закупить 70 нових тролейбусів Skoda або Bozankaya

Київ закупить 70 нових тролейбусів Skoda або Bozankaya

Київ закупить 70 нових тролейбусів Skoda або Bozankaya

У тендері на закупівлю тролейбусів у рамках кредитного договору з Європейським інвестиційним банком на 50 млн євро взяли участь два учасники: чеська ŠKODA ELECTRIC та турецька Bozankaya. Про це повідомили в ГО «Пасажири Києва» з посиланням на Київпастранс.

Škoda пропонує за 49 900 070 євро поставити 70 тролейбусів довжиною 11,9 м та три довжиною 18,5 м.

Bozankaya за 49 750 000 євро – 71 тролейбус довжиною 11,9 м та три довжиною 18,5 м.

Наразі Київпастранс готує звіт в ЄІБ з ціновими пропозиціями, щоб банк обрав виробника Škoda чи Bozankaya. Отримати тролейбуси столиця може в перспективі 20 місяців після підписання угоди.

Раніше КМДА обіцяла придбати понад 100 тролейбусів за фінансування ЄІБ. Схоже, що фактично буде придбано у півтора-два рази менше.

На думку ГО «Пасажири Києва», ця закупівля не вирішить проблему нестачі тролейбусного рухомого складу у Києві.

Quote«Кількість тролейбусів дуже мала, порівняно із потребою. Навіть якби купівля нових тролейбусів не означала списання старих, це не компенсує втрати рухомого складу за останні 5 років, які наближаються до 200 одиниць. До початку повномасштабного вторгнення випуск тролейбусів впав з 450 (у 2016) до 340 одиниць (у 2021), а вже за період активної війни — до 260 (у 2023)», — вважають у ГО.

Також активісти вважають, що з великою вірогідністю, як це і відбувалося раніше, прихід нових машин призведе до відсторонення залишків тролейбусів, які від’їздили свій нормативний термін. А три двосекційні тролейбуси з понад 70 – це дуже мало, оскільки тролейбусна мережа сформована переважно під великі пасажиропотоки та рухомий склад великої місткості. Таких тролейбусів не вистачало навіть у період найбільшого випуску у 2016-2017 роках, і зараз, в умовах падіння випуску, їх нестача є ще більш критичною.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉