Facebook Pixel

Evergrande, найбільший девелопер Китаю, опинився на межі ліквідації

Evergrande, найбільший девелопер Китаю, опинився на межі ліквідації

Evergrande, найбільший девелопер Китаю, опинився на межі ліквідації

Ключова офшорна група власників облігацій China Evergrande планує приєднатися до петиції про ліквідацію забудовника на слуханні в суді Гонконгу в понеділок. Про це повідомляє Reuters.

Група власників облігацій володіє понад $2 млрд в офшорних облігаціях, гарантованих Evergrande, і її підтримка петиції про ліквідацію забудовника з найбільшою заборгованістю у світі збільшує шанси на негайну ліквідацію від суду.

Що відбудеться, якщо суд визначить ліквідацію Evergrande?

У разі винесення наказу про ліквідацію буде призначено тимчасового ліквідатора, а потім офіційного ліквідатора, який візьме під контроль і підготує продаж активів забудовника для погашення боргів.

Ліквідатори можуть запропонувати новий план реструктуризації боргу офшорним кредиторам, які володіють боргом Evergrande на суму $23 млрд, якщо вони визначать, що у компанії достатньо активів або якщо з’явиться інвестор «білий лицар». Вони також розслідували б справи компанії та могли б сповістити прокуратуру Гонконгу про будь-яку підозрілу неправомірну поведінку директорів.

Evergrande може оскаржити наказ про ліквідацію, але процес ліквідації триватиме до апеляції.

Незрозуміло, чи будуть призупинені торги з акцій Evergrande після наказу про ліквідацію. Правила лістингу вимагають від компанії продемонструвати бізнес-структуру з достатньою кількістю операцій і вартістю активів.

Яку суму боргу можуть повернути кредитори і які основні проблеми?

Evergrande посилався на аналіз Deloitte під час слухання в суді Гонконгу в липні, який оцінив рівень відшкодування в 3,4% у разі ліквідації забудовника.

Однак після того, як у вересні компанія Evergrande заявила, що у відношенні її головного підрозділу та її голови Хуей Ка Янь проводиться розслідування владою за невизначені «незаконні злочини», тепер кредитори очікують, що рівень повернення становить менше 3%.

У п’ятницю доларові облігації Evergrande продавалися на рівні близько одного цента за долар.

Більшість активів Evergrande були продані або конфісковані кредиторами. Їх сукупна ринкова капіталізація впала до $973 млн.

Ліквідатор може продати авуари Evergrande у двох підрозділах, хоча може бути важко знайти покупців.

Після ліквідації ліквідатор може отримати контроль над дочірніми компаніями Evergrande по всьому Китаю, замінивши їхніх законних представників одного за іншим. Цей процес може зайняти місяці або роки.

Експерти з питань банкрутства сказали, що ліквідатору буде складно змінити представників, оскільки Гуанчжоу, де базується Evergrande, не є одним із трьох китайських міст, які взаємно визнають розпорядження про ліквідацію з Гонконгом.

Навіть якби ліквідатор вступив у володіння підрозділами, які мають наземні проєкти, багато з них уже були захоплені кредиторами, заморожені судами, вони мають незначну вартість або навіть мають від’ємний капітал через падіння цін на нерухомість.

Наскільки значною буде ліквідація для ринку нерухомості Китаю?

Хоча ліквідація забудовника з активами на суму $240 млрд спричинить потрясіння на і без того крихких ринках капіталу, експерти кажуть, що не бачать того, як ліквідація може вплинути на інших забудовників, які опинилися в скруті.

Завершення поточних будівельних проєктів буде головним пріоритетом для компанії, галузі та уряду.

Подякувати 🎉