Facebook Pixel

Китай вимагає від України викреслити китайські компанії з переліку спонсорів війни

Китай вимагає від України викреслити китайські компанії з переліку спонсорів війни

Китай вимагає від України викреслити китайські компанії з переліку спонсорів війни

Китай зажадав, щоб Україна негайно виключила більше десятка китайських компаній зі списку фірм, визначених як міжнародні спонсори війни, заявивши, що хоче, щоб Київ «усунув негативний вплив». Про це повідомляє Reuters.

Ці зауваження прозвучали після того, як минулого місяця посол Китаю у Києві сказав високопоставленим українським урядовцям, що включення компаній до списку може зашкодити двостороннім зв’язкам.

Quote«Китай рішуче виступає проти включення китайських підприємств у відповідний список і вимагає від України негайно виправити свої помилки та усунути негативні наслідки», — заявив речник МЗС КНР.

Він не уточнив, якими можуть бути ці наслідки.

Пекін має тісні зв'язки з москвою і утримується від критики вторгнення росії в Україну, але також заявляє, що суверенітет і територіальну цілісність усіх країн необхідно поважати.

Україна зарахувала 48 компаній у всьому світі, включаючи 14 китайських, до переліку міжнародних спонсорів війни, чия бізнес-діяльність опосередковано допомагає або сприяє військовим зусиллям росії.

Quote«Посол сказав, що ситуація з чорним списком може негативно вплинути на наші відносини», — сказав один високопоставлений український чиновник.

Він додав, що Китай не ставив Україні жодних умов, а просто висловив свою точку зору щодо списку. Друге джерело припустило, що Пекін може пов'язати це із закупівлею Китаєм українського зерна.

До повномасштабного вторгнення росії Китай був найбільшим торговим партнером України та залишається важливим споживачем українського зерна, соняшникової олії та залізної руди.

Чорний список, який не має юридичних наслідків для компаній, які він включає, суперечить тому, що він описує як широку співпрацю між китайськими та російськими компаніями в секторах, включаючи нафту та газ, головне джерело доходу для москви.

До переліку спонсорів війни входять:

  • Alibaba Group Holding Limited
  • China National Petroleum Corporation (CNPC),
  • China Petrochemical Corporation (Sinopec Group,
  • China National Offshore Oil Corporation (CNOOC),
  • Sinopec Group,
  • China Railway Construction Corporation (CRCC),
  • China State Construction Engineering Corporation (CSCEC),
  • Dahua Technology,
  • Comnav Technology Ltd,
  • Great Wall Motor,
  • Hikvision,
  • Kerui Group,
  • Shandong Odes Industry Co., Ltd,
  • Xiaomi Corporation

Репутаційний інструмент

Національне агентство з питань запобігання корупції описує чорний список як «потужний репутаційний інструмент для досягнення доброзичливості елементів глобальних ланцюгів поставок і виходу міжнародного бізнесу з росії».

Попри те, що Китай багато хто розглядає як союзника кремля, Україна намагалася не розлютити другу за величиною економіку світу протягом усієї війни з москвою, і вона неодноразово зверталася до Пекіна з проханням приєднатися до дипломатичних зусиль Києва щодо миру.

Україна просуває свій план миру на серії міжнародних зустрічей високого рівня. Китай був присутній на одній із зустрічей у Джидді минулого року, але відтоді утримується від участі.

Китай був основним пунктом призначення українського продовольчого експорту, який постачався за зерновим коридором за посередництва ООН, створеним після вторгнення росії, але нині неіснуючим. На його частку припадало близько 7,9 млн метричних тонн із загальних 30 млн тонн, які транспортувалися цим маршрутом.

Китай має 14 компаній у чорному списку, за ним йдуть Сполучені Штати, Франція та Німеччина, які мають вісім, чотири та чотири відповідно.

Пекін заявив у вівторок 30 січня, що віце-міністр закордонних справ Китаю Сунь Вейдун зустрівся з послом України в Пекіні та обмінявся думками щодо питань, що становлять спільне занепокоєння, і що Сунь сказав, що країни повинні поважати та щиро ставитися одна до одної.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉