Facebook Pixel

З початку року зафіксовано 188 справ про рейдерство

З початку року зафіксовано 188 справ про рейдерство

З початку року зафіксовано 188 справ про рейдерство

Кількість справ про рейдерство зростає останніми роками, але все ще не досягла рівня, що був до початку повномасштабного вторгнення. З початку 2024 року було відкрито 188 проваджень за «рейдерськими» статтями, що в 1,3 раза більше порівняно з минулим роком, коли було 147 проваджень. Однак це все ще вдвічі менше, ніж у 2021 році, коли було зафіксовано 398 справ. Про це пише Опендатабот.

Перед повномасштабним вторгненням щомісяця реєстрували в середньому 50 нових справ. На початку цього року відкривалось по 32 нових провадження щомісяця, а вже у травні їхня кількість сягнула 52.

Справи про рейдерство відкривають за статтями:

  • про підробку документів (ст. 205-1 ККУ);
  • протидію законній господарській діяльності (ст. 206 ККУ);
  • протиправне заволодіння майном підприємства (ст. 206-2 ККУ) тощо.

Найрозповсюдженіший вид рейдерства — через підробку документів. Це 138 справ, або 73% від усіх справ у цьому році.

З початку року було відкрито 29 кримінальних проваджень за статтею про протидію законній господарській діяльності та 21 провадження за статтею про протиправне заволодіння майном підприємства. Проте жодної нової справи за цими статтями до суду з початку року не надійшло.

За даними Офісу протидії рейдерству, кількість скарг на рейдерські дії зростає з кожним роком. За перші п'ять місяців цього року надійшло 1255 скарг, тоді як за весь минулий рік таких скарг було 1905.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉