Facebook Pixel

Збитки у 12,6 млрд грн: Уряд затвердив фінансовий план Укрзалізниці на 2024 рік

Кабінет Міністрів України затвердив фінансовий план АТ «Укрзалізниця» на 2024 рік. Наступний рік держкомпанія очікує закінчити зі збитком у 12,6 млрд грн.

Про це пише «Укрзалізниця».

Компанія планує отримати дохід розміром 103,2 млрд грн. З них чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) планується обсягом 98,6 млрд грн.

Читайте також:
Як Орбан тролить Євросоюз

«Укрзалізниця» планує у 2024 році сплатити 24 млрд грн податків, що на 5% більше, ніж очікується у 2023 році. Загальні витрати заплановані в сумі 115,8 млрд грн, зокрема, передбачено зростання собівартості реалізованої продукції на 13%, головним чином за рахунок необхідності підвищення заробітної плати та підвищення тарифів на електроенергію. EBITDA запланована на рівні 11,8 млрд грн. Індекс рентабельності EBITDA становитиме 12%.

Наступного року очікується дохід від вантажних перевезень обсягом 80,1 млрд грн та від пасажирських перевезень — 9,3 млрд грн.

Quote«Вже третій рік поспіль затверджуємо головний фінансовий документ компанії ще до настання нового року. Цього разу ще й у рекордні терміни. Фінплан на 2024 рік не передбачає залучення коштів з держбюджету, пріоритет якого — фінансування обороноздатності країни. Нашим завданням і надалі залишатимуться стабільне забезпечення перевезень пасажирів та вантажів в умовах військового часу та фінансування необхідних інвестицій для підтримки і відновлення залізничної інфраструктури за рахунок власних коштів та залучених коштів міжнародних фінансових інституцій. Крім іншого, фінплан передбачає підвищення заробітної плати залізничникам, яка на сьогодні не відповідає їхньому внеску в обороноздатність та функціонування економіки України, якщо порівнювати з іншими галузями», — зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко.

Загалом відповідно до затвердженого фінплану збитки прогнозуються на рівні 12,6 млрд грн, які будуть покриті за рахунок розробленого плану виходу на беззбитковість. Освоєння капітальних інвестицій заплановано в розмірі 38 млрд грн. Ці кошти, зокрема, будуть спрямовані на відновлення пошкодженої ворогом інфраструктури та розбудову переходів з країнами ЄС.

Нагадаємо, що «Укрзалізниця» оголосила додатковий тендер на закупівлю 22 нових пасажирських вагонів. З них 11 купейних вагонів, 3 СВ, 7 плацкартних та вагон, призначений для перевезення пасажирів з інвалідністю.


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉