Facebook Pixel

Ізраїль та ХАМАС припинять вогонь на 4 дні для обміну заручниками та полоненими

Ізраїль та ХАМАС припинять вогонь на 4 дні для обміну заручниками та полоненими

Ізраїль та ХАМАС припинять вогонь на 4 дні для обміну заручниками та полоненими

Ізраїль і ХАМАС домовилися про припинення вогню в Газі на чотири дні, щоб пропустити допомогу і звільнити 50 заручників, захоплених бойовиками, в обмін на 150 палестинців, ув'язнених в Ізраїлі. Про це повідомляє Reuters.

Перше перемир'я у майже семитижневій війні, досягнуте за посередництва Катару, було сприйнято в усьому світі як ознака прогресу, який може полегшити страждання цивільного населення Гази та повернути більше ізраїльських заручників додому. Ізраїль заявив, що режим припинення вогню може бути продовжений, якщо буде звільнено більше заручників.

ХАМАС та союзні угруповання захопили близько 240 заручників, коли озброєні люди лютували містами на півдні Ізраїлю 7 жовтня. Раніше ХАМАС звільнив лише чотирьох. За даними Ізраїлю, понад половина заручників мають іноземне та подвійне громадянство близько 40 країн.

Очікується, що офіційний час початку перемир’я буде оголошено протягом 24 годин, а перші заручники будуть звільнені в четвер.

У заяві офісу прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу йдеться, що 50 жінок і дітей будуть звільнені протягом чотирьох днів зі швидкістю принаймні 10 на день. Крім того, перемир'я можна буде продовжити, якщо щодня буде звільнено десять заручників.

Quote«Уряд Ізраїлю прагне повернути всіх заручників додому. Сьогодні ввечері він схвалив запропоновану угоду як перший етап досягнення цієї мети», — йдеться в заяві уряду.

ХАМАС заявив, що перші 50 заручників будуть звільнені в обмін на 150 палестинських жінок і дітей, які утримуються в ізраїльських в'язницях. Сотні вантажівок із гуманітарними, медичними товарами та пальним увійдуть до Гази, тоді як Ізраїль припинить усі повітряні вильоти над її південною частиною та збереже щоденне шестигодинне денне вікно без польотів на півночі.

До початку перемир'я бойові дії не припинялися. З настанням ранку можна було побачити дим від вибухів, що піднімався над північною частиною Гази.

Подякувати 🎉