Facebook Pixel

Росіяни зруйнували в Ірпені більш як 10 тисяч споруд на понад 25,3 млрд грн – дослідження

Внаслідок вторгнення російських військ в Ірпінь під Києвом в населеному пункті знищено 10 596 будинків. В цілому у місті їх налічується 22 149, підрахувала команда проєкту RebuildUA, яка аналізує стан інфраструктури за допомогою дронів.

Як пише Liga.net, яка посилається на звіт RebuildUA, найбільше постраждала житлова та присадибна забудова. Значних руйнувань зазнали 9 690 будівель із загального числа у 20 256. В цій категорії збитки дослідники оцінили у 17,7 млрд грн. Серед житла окупанти найбільше нищили таунхауси та приватні будинки (збитки – 5,6 млрд грн.). В RebuildUA підрахували, що від дій ворога постраждало 1,3 млн кв. м.

Фото: RebuildUA

Фото: RebuildUA

Якщо брати соціальну інфраструктуру, то в цій категорії армія рф зруйнувала 549 об’єктів із загальної кількості 1032. В цілому збитки оцінюються у 3,6 млрд грн.

У промисловості дослідники нарахували 323 знищені об’єкти із 441 в місті. Збитки оцінили у 2,9 млрд грн..

В Ірпені втратили змогу отримувати освіту майже 3,5 тис. учнів, 5 тис. студенів та 335 відвідувачів дошкільних навчальних закладів. Загальні збитки освітніх закладів в місті сягнули 1,3 млрд грн.

Лікарняні заклади зазнали збитків на 236,6 млн грн; транспортна та комунальна інфраструктура – на 731,5 млн грн; магазини, кафе та ресторани – на 1,1 млрд грн.

RebuildUA займається аналізом та візуалізацією зруйнованої внаслідок війни інфраструктурою в Україні. Поки що команда проєкту займається лише Київщиною. З моменту початку роботи вона встигла оцифрувати 58 локацій, зокрема у селах Мощун, Горенка, Озерах, Забуччі, а також у Пущі-Водиці.

Контекст. Українські військові звільнили Ірпінь Київської області 28 березня після місячної окупації російськими військами. Під час тимчасової окупації в місті загинули щонайменше 200 мирних мешканців.

За підрахунками експертів, для відновлення знищеного або пошкодженого житлового фонду Ірпеня знадобиться майже $850 млн, а для відновлення знищеної міської інфраструктури — приблизно $150 млн.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉