Facebook Pixel

Споживча інфляція в Україні сповільнилася до 3,2%: як змінилися ціни у березні 2024

У березні 2024-го споживча інфляція в Україні в річному вимірі (р/р) сповільнилася до 3,2% із 4,3% у лютому. У місячному вимірі ціни зросли на 0,5%. Такі дані Держстату повідомили у Нацбанку.

Як змінилися ціни в Україні у березні 2024 і що на це вплинуло

Quote«Ціни зростали повільніше за прогноз НБУ (5,0% р/р). На це вплинуло стрімкіше здешевлення продуктів через ефекти значних врожаїв 2023-го та м'якої зими, а також наслідки блокади західних кордонів. Зокрема, обмежений експорт збільшив пропозицію на внутрішньому ринку», – інформують у Нацбанку.

У НБУ також зазначили, що інфляційний тиск послаблювався помірно і був близьким до прогнозу банку. Базова інфляція в березні сповільнилася до 4,2% р/р. Водночас уповільнення інфляції стримувала блокада західних кордонів, передусім через здорожчання імпорту, а також зростання витрат бізнесу на зарплати.

Як змінилися ціни на продукти харчування у березні 2024

Ціни на сирі продукти харчування стрімко знизилися – на 4,9% р/р:

  • Надалі дешевшали яйця через збільшення виробництва після значних врожаїв 2023-го та тимчасову переорієнтацією виробників на внутрішній ринок унаслідок блокади кордонів.
  • Ціни на цукор, борошно та крупи також знизились.
  • Овочі борщового набору також дешевшали через м'які погодні умови взимку та продаж продукції зі сховищ. Тепла зима зменшила витрати на вирощування та збереження тепличних продуктів.
  • Цитрусові та банани також дешевшали.
  • Водночас ціни на картоплю, буряк та яблука залишалися високими через обмежену пропозицію.
  • М'ясо дорожчало повільніше, передусім завдяки дешевшим кормам. Подорожчання свинини сповільнилося через низький попит та посилення конкуренції між постачальниками, а м’яса птиці – через нарощування виробництва.
  • Повільніше зростали ціни на молоко через більшу пропозицію від приватних домогосподарств і зниження внутрішнього попиту.

Як змінилися ціни на алкоголь, ліки та комунальні послуги у березні 2024

Зростання адміністративно регульованих цін сповільнилося до 9,9% р/р:

  • Ціни на алкоголь і надалі зростали повільніше через конкуренцію тіньової пропозиції та зниження тиску з боку витрат на сировину та енергію.
  • Адміністративну інфляцію також стримував мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги.
  • Натомість зростання цін на фармацевтику, медичні товари та обладнання пришвидшилося.

Як змінилися ціни на пальне в березні 2024

Ціни на пальне прискорили зростання до 11,2% р/р:

Quote«Отже, споживча інфляція надалі сповільнювалася як через послаблення інфляційного тиску, так і здешевлення окремих продуктів харчування», – підсумували у НБУ.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉