Facebook Pixel

Чому світові ціни на нафту знову зростають

Ціни на нафту продовжують зростати. Серед причин називають ризики зменшення пропозиції після атак України на російські НПЗ і ймовірної ескалації конфлікту на Близькому Сході. Водночас міністри ОПЕК+ досі не скоротили видобуток нафти. Про це пише Reuters.

Як змінилися світові ціни на нафту станом на 3 квітня 2024

Червневі ф’ючерси на нафту марки Brent зросли на 75 центів, або 0,84%, до $89,67 за барель.

Травневі ф’ючерси на нафту West Texas Intermediate у США зросли на 73 центи, або 0,86%, до $85,88 за барель.

Ф'ючерси на нафту посилили зростання 2 квітня, коли Brent і WTI піднялися на 1,7% до найвищого рівня з жовтня 2023-го.

Bank of America Global Research підвищив свої прогнози щодо Brent і WTI на 2024-1 до $86 і $81 за барель відповідно через підвищення попиту та ескалацію політичної напруги у світі.

Чому ціни на нафту у світі зростають у квітні 2024

Міністри міжнародної організації експортерів нафти ОПЕК+ не дали нових політичних рекомендацій щодо скорочення видобутку нафти. У березні група заявила, що скорочуватиме видобуток до червня 2024-го, кажуть джерела Reuters.

Серед причин зростання цін на нафту називають нову серію атак українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи, що мало вивести з ладу ще більше переробних потужностей рф. Проте це лише одна з причин.

Інвестори також побоюються, що конфлікт на Близькому Сході може набрати обертів. Іран вже пообіцяв помститися Ізраїлю за напад, що стався 1 квітня 2024-го і призвів до загибелі високопоставлених військових.

Конфлікт на Близькому Сході за участю більшої кількості нафтовидобувних країн може призвести до перебоїв у постачанні нафти. Іран, який підтримує міліцію ХАМАС, що фактично воює з Ізраїлем у Газі, є третім за величиною виробником ОПЕК, нагадує Reuters.

Quote«Посилення бойових дій в обох гарячих точках підштовхнуло ціни двох ф’ючерсних контрактів на сиру нафту до найвищих рівнів 2024-го», — сказав аналітик PVM Тамас Варга.

Водночас у Тайвані стався найсильніший за останні 25 років землетрус. Через це тайванська енергетична компанія Formosa Petrochemical тимчасово припинила роботу на нафтопереробному заводі Mailiao. Зараз роботи вже відновили.

В управлінні енергетичної інформації США (EIA) повідомили, що минулого тижня запаси сирої нафти впали на 2,3 млн барелів.

Quote«Геополітичні потрясіння також підвищили попит на нафту через довші торговельні шляхи та вплинули на пропозицію через скорочення нафтопереробних потужностей після атак на російську енергетичну інфраструктуру», – зазначили у Bank of America Global Research.
Подякувати 🎉