Facebook Pixel

Удари по російських НПЗ не дестабілізують світовий ринок нафти: експерт

Вибухи на російських НПЗ навряд чи дестабілізують світовий ринок нафти та нафтопродуктів. Зокрема, росія не є великим постачальником бензину та дизелю у світі.

Про це пише експерт у паливній сфері, директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Quote«Якщо припустити, що російський експорт нафтопродуктів буде падати, то:
Quote– по-перше, на ринок піде більше російської нафти, а отже, це буде тягнути ціну на сировину донизу;
Quote– по-друге, росіяни експортують небагато бензину (бо самі багато його споживають), тому впливу на ринок цього продукту, який більш за все турбує Штати, не буде.
Quote– по-третє, теоретично можливий підйом цін на дизпальне – це основна експортна позиція рф. Але практика свідчить, що на зміну зростанню швидко приходить падіння, бо ринок наповнюється з альтернативних джерел. Подивіться на європейський ринок природного газу: після шоку 2022 року сьогодні ціни на газ впали до мінімуму, сезон взагалі пройшли непомітно.
Quote– по-четверте, такий же результат буде й у разі проблем на КТК, що транспортує нафту з Казахстану у Новоросійськ. У світі надлишок цієї сировини. Гадаю, підвищення ціни з початку року з $77 до $86/барр вже є досить потужним стимулом, щоб нафтові компанії та держави в усьому світі, особливо за межами ОПЕК, почали постачати більше», — пише експерт.

Нагадаємо, що напередодні американське видання Financial Times опублікувало матеріал, в якому процитувало місцевих посадовців, котрі виступили із закликами до українських військових не завдавати ударів по нафтопереробних підприємствах рф. Віцепрем'єрка Ольга Стефанішина заявила, що у цьому випадку Україна діє «згідно зі стандартами НАТО».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉