Facebook Pixel

Як голландець постачає Nike і Lego до росії під час війни

Інтернет-магазин російського футбольного клубу «Зеніт» продовжує торгувати кросівками та спортивним одягом Nike попри те, що виробник офіційно припинив поставки майже одразу після початку повномасштабного вторгнення. В росію ці товари завозить громадянин Нідерландів, пише Reuters в суботу, 15 червня.

Цього 40-річного голландця, який за 2,5 року побудував успішний бізнес на крові, звуть Війнанд Герінкс. Він завозить десятки брендів, виробники яких покинули росію. І його не бентежить, що «Зеніт» належить підсанкційному «Газпрому».

Quote«Nike не хоче, щоб їхня продукція постачалася до росії. Але вони не говорять нам не робити цього», – відверто заявив Герінкс у інтерв’ю на фоні полиць з коробками взуття західних брендів.

За даними митниці та документами компаній, Герінкс закуповує фірмові товари через посередників, які офіційно не торгують з росією, а потім доставляє партії до рф, зазвичай через Туреччину.

Агентство Reuters виявило в митні статистиці десятки фірм, які використовують аналогічні схеми для імпорту західних товарів до росії.

Санкції та вторинні санкції країн ЄС та США стосуються здебільшого товарів подвійного призначення та компонентів, що можуть бути використані для оборонної промисловості країни-агресора.

Водночас Герінкс спеціалізується на споживчих товарах, на які не поширюються санкції. Таким чином, він формально не порушує законів держав – але все одно допомагає росіянам.

Як на імпорт своїх товарів до рф відреагував Nike

За даними Reuters, у 2022 році імпорт Nike до рф впав на 81%, до $21 млн, а в 2023-му відновився до $74 млн.

Компанія офіційно заявила, що не постачала продукцію фірмі Герінкса або пов’язаним з нею бізнесам.

Quote«Ми більше не маємо фізичних або цифрових роздрібних операцій, що належать Nike, у росії. Ми не доставляємо будь-які продукти до росії, а також не уповноважуємо жодних торгових партнерів розповсюджувати продукти там», – підкреслили в Nike, додавши, що спеціальна команда розслідує випадки несанкціонованих каналів розповсюдження.

В 2022-му уряд росії офіційно дозволив так званий паралельний імпорт, точніше, сірі схеми ввезення товарів в рф без дозволів власників торгової марки. Вартість паралельного імпорту перевищила $70 млрд на кінець 2023 року.

Юристи звертають увагу, що західним брендам складно подавати позов за нормами російського законодавства. Інших юридичних варіантів майже немає: захищати порушені права інтелектуальної власності треба на території, де відбулося порушення.

Герінкс планує заробити на сірому імпорті $37 млн у 2024

Сам Герінкс каже, що у нього в компанії працюють 82 співробітники. Він прогнозує, що у 2024 році дохід сягне близько $37 млн – у порівнянні з $23,7 млн у 2023-му.

Свій бізнес він побудував на базі московського офісу німецької компанії Hellmann Worldwide Logistics, де працював, поки вона не покинула росію на початку вторгнення. Спочатку Герінкс навіть використовував поштові сервери Hellmann та лого Hellmann.

До росії компанія Герінкса імпортує кросівки Reebok і наручні годинники Emporio Armani – також без дозволу двох брендів. Armani Group заявляє, що припинила авторизовані поставки російським дистриб'юторам і не знає, як її продукцію отримує Герінкс. Власник Reebok Authentic Brands Group призупинив роботу всіх фірмових магазинів у росії в 2022 році.

Згідно з податковими деклараціями, серед покупців Герінкса – деякі найбільші російські мережі супермаркетів та інтернет-магазини.

Як голландець обходить заборони західних компаній

Герінкс також імпортує в рф набори кубиків Lego. Датська фірма суворо дотримується своєї політики не продавати в росію. В контрактах з роздрібними торговцями або дистриб’юторами це позначено окремою умовою.

Тому голландець просто додав в ланцюжок поставок посередників між Lego і росією. Спочатку набори Lego у виробника купує компанія в Європі, яка не має відношення до його бізнесу. Потім вже Герінкс купує кубики у неї – через зареєстровану в Нідерландах компанію HTS Europe B.V.

З Європи вантажівки везуть товари напряму в росію, проходячи дорогою митний контроль. В рф партії Lego переходять під контроль російського бізнесу Герінкса, «HTS росія». Таким чином голландець постачає Lego майже 500 російським компаніям, переважно спеціалізованим роздрібним торговцям іграшками.

Ба більше, на сайті «HTS росія» Герінкс не соромиться виставляти логотипи, фото та описи популярних датських конструкторів.

Quote«Мої діти (він одружений з росіянкою та живе в москві. – The Page) граються в конструктори Lego. Я не маю нічого проти того, щоб інші діти гралися з Lego», – аргументує він.

Коли Reuters наприкінці квітня 2024 року звернувся до Lego за коментарем, датська фірма повідомила, що написала «HTS росія», звинувативши її в неправдивих заявах на своєму веб-сайті про співпрацю з Lego. Тільки після цього компанія голландця видалила з англомовної версії свого сайту зображення фігурок Lego та замінила його звичайними дитячими пластиковими іграшками. На російській версії лого Lego все ще висить.

QuoteВ Lego «стурбовані» даним фактом. «Ми серйозно ставимося до цієї проблеми та вживаємо заходів, водночас гарантуючи дотримання місцевих законів і правил, де ми продовжуємо працювати», – підкреслили в компанії.

Як Туреччина бере участь у схемах сірого імпорту до росії

Туреччина є чи не найпопулярнішим перевальним центром для «паралельного імпорту». Герінкс постачає Nike та деякі товари Lego через турецьку компанію HTS Poer Dis Ticaret Limited Sirketi, яка нібито закуповує товари від турецьких роздрібних торговців або дистриб'юторів.

Турецький співзасновник HTS Poer Мурат Ербельгер підкреслює, що його компанія не має жодного стосунку до санкційних продуктів, але й мовчить про зв’язок із іншими фірмами Герінкса.

За митними даними, з червня 2022 року по грудень 2023-го турецька HTS Poer поставила до рф товарів Nike щонайменше на $4 млн. За словами Герінкса, всі ці поставки йшли саме до його компанії.

Герінкс постачає кросівки магазину підсанкційного «Газпрому»

В росії продукція Nike потрапляє до роздрібних клієнтів Герінкса. Серед них – footballstore.ru. Сайт на 100% належить футбольному клубу «Зеніт». Єдиним спонсором пітерського клубу є «Газпром», а одним з співвласників – Газпромбанк. Обидві компанії давно перебувають під санкціями США.

Кросівки Nike Phantom GT2 Elite з цього магазину журналісту Reuters доставили за 10 днів. Їхня вартість в росії – 30 тис. рублів, або $300. На коробці вказана дата виробництва – вересень 2022 року (через три місяці після того, як Nike вийшла з рф). Імпортером вказана компанія Герінкса «HTS росія».

Як голландець постачає Nike і Lego до росії під час війни. Імпортер — його компанія

Як голландець постачає Nike і Lego до росії під час війни. Імпортер — його компанія

Як голландець постачає Nike і Lego до росії під час війни. Гарні кросівочки поставила його компанія магазину підсанкційного Газпрому

Як голландець постачає Nike і Lego до росії під час війни. Гарні кросівочки поставила його компанія магазину підсанкційного Газпрому

Як голландець постачає Nike і Lego до росії під час війни. Кросівки Nike за 30 тис рублів журналіст придбав в магазині підсанкційного Газпрому

Як голландець постачає Nike і Lego до росії під час війни. Кросівки Nike за 30 тис рублів журналіст придбав в магазині підсанкційного Газпрому

Як голландець постачає Nike і Lego до росії під час війни. Імпортер — його компанія Thumb Як голландець постачає Nike і Lego до росії під час війни. Гарні кросівочки поставила його компанія магазину підсанкційного Газпрому Thumb Як голландець постачає Nike і Lego до росії під час війни. Кросівки Nike за 30 тис рублів журналіст придбав в магазині підсанкційного Газпрому Thumb
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉