Facebook Pixel

Ідея бронювання від мобілізаціії за податки є дискримінаційною — Гетманцев

Пропозиція бронювання працівників від мобілізації за умови сплати ними щонайменше 6 тис. грн податків на місяць має дискримінаційний характер і навряд чи отримає підтримку.

Про це в інтерв’ю «РБК-Україна» сказав голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Quote«Такі пропозиції дискредитують одразу за декількома ознаками — професія, територія, ВПО, майновий стан. Це порушує основний принцип, якого має бути дотримано в країні, що воює, — справедливості жертви», — зауважив він.

Гетманцев підкреслив, що ідея боротьби та перемоги у війні вимагає рівності перед обов'язками та жертвами. Дебати щодо звільнення від мобілізації за майновим цензом не викликають підтримки серед депутатів.

Quote«Не думаю, що дискусія, яка вчергове загострилася, має перспективу», — сказав Гетманцев. Він нагадав, що обговорення цього питання триває з 24 лютого 2022 року.

Голова фінансового комітету Ради підкреслив, що відмова від сплати податків та робота «в чорну» під час війни є аморальною. Водночас він визнав несправедливість встановлення жорстких критеріїв для звільнення від мобілізації, особливо на прифронтових територіях, де рівень зарплат нижчий, а попит на роботу перевищує пропозицію.

Хто з військовозобовʼязаних підлягає бронюванню?

З січня 2023 року в Україні діє порядок бронювання військовозобовʼязаних під час дії воєнного стану.

Бронюванню підлягають військовозобов’язані працівники, які працюють на:

  • підприємствах, установах та організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення);
  • підприємствах, установах та організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних сил, інших військових формувань;
  • підприємствах, установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Раніше The Page повідомляв, що Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт №10378, який вносить суттєві зміни до порядку мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Одночасно внесено законопроєкт №10379, який вносить зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу.

Подякувати 🎉