Компанія Future Meat Technologies запустила в місті Реховот в Ізраїлі першу велику фабрику з виробництва культивованих (лабораторного) м'яса потужністю до 500 кг м'яса в день, що еквівалентно 5000 гамбургерів.
Поки фабрика збирається робити м'ясо курки, ягняти і свинину, при цьому швидкість виробництва на ній в 20 разів вище, ніж на підприємствах традиційного скотарства, повідомляє Israelhayom.
Компанія планує вийти на американський ринок в 2022 році і чекає дозволу на продаж своєї продукції від регуляторів в США.
Екологічний аспект. Компанія повідомляє, що фабрика буде виробляти на 80% парникових газів менше, ніж традиційне тваринництво. При цьому буде використовувати на 99% менше сільськогосподарських земель і на 96% менше водних ресурсів. Вирощування худоби поставляє в атмосферу 14,5% від загального обсягу викидаються парникових газів.
Етичний аспект. Такий метод виробництва м'яса повинен зробити прорив у справі захисту тварин.
Недоліки. По-перше, це дорого. Особливо багато коштів йде на живильне середовище, в якій вирощують клітини. По-друге, виробництво м'яса також досить енерговитратне. Також не зовсім зрозуміло, чи буде такий метод отримання м'яса насправді більш екологічним, так як розрахунки виробляли на теоретичних моделях.
Технологія. Лабораторне м'ясо можна поліпшити, модифікувавши різні параметри. Вчені з Університету Тафтса впровадили гени синтезу каротиноїдів в геном м'язових стволових клітин бика. Це дозволило сповільнити процес окислення ліпідів в культурі клітин. Окислення ліпідів одна з ключових реакцій, від яких смак м'яса з часом погіршується і знижується його поживна цінність.
Перше в світі дозвіл на продаж вирощеного в лабораторії м'яса отримала Eat Just (США) в грудні 2020 року. Вона почала продаж наггетсів зі штучної курятини в Сінгапурі, з перспективами розширення ринку на США. Компанія вже завершила збір коштів на будівництва великої фабрики в Сінгапурі. До цього виробництво велося в дуже обмежених масштабах.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також