Facebook Pixel

Фонд гарантування за 7 років заробив майже 29 млрд грн від продажу активів банків-банкрутів через Прозорро.Продажі

Фонд гарантування за 7 років заробив майже 29 млрд грн від продажу активів банків-банкрутів через Прозорро.Продажі

Фонд гарантування за 7 років заробив майже 29 млрд грн від продажу активів банків-банкрутів через Прозорро.Продажі

Майже 29 млрд грн отримав Фонд гарантування вкладів на онлайн-аукціонах «Прозорро.Продажі» за сім років роботи з державною електронною торговою системою від реалізації активів банків, що ліквідуються. Отримані за підсумками 14,5 тис. успішних електронних торгів кошти були спрямовані на розрахунок з кредиторами банків, що ліквідуються.

Quote«Сім років тому у системі «Прозорро.Продажі», що починалася як пілотний проєкт, створений саме для реалізації активів неплатоспроможних банків, відбулися перші успішні аукціони. Тоді Фонду, в управління якого було передано десятки неплатоспроможних банків, потрібен був інструмент, який забезпечив би максимальну прозорість та конкурентність реалізації активів. І «Прозорро.Продажі», що працює за принципом «усі бачать усе», повністю ці завдання виправдали», — повідомила директорка-розпорядниця Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут.

За сім років у системі було оголошено більше 230 тис. аукціонів, понад 14 тис. з них завершилися успішно. А сума коштів, отриманих банками, що ліквідуються, сягнула майже 29 млрд грн. І тільки за час повномасштабної війни у системі відбулися успішні аукціони на суму майже 6,4 млрд грн.

Розподіл доходів від реалізації активів банків-банкрутів

Розподіл доходів від реалізації активів банків-банкрутів

На понад 16.8 млрд гривень Фонд гарантування продав права вимоги за кредитними договорами. Продаж житлової та нежитлової нерухомості, що перебувала на балансі банків-банкрутів, принесла понад 10.6 млрд гривень. Ще понад 1,1 млрд грн доходу становить реалізація земельних ділянок. Серед інших активів, що продавав Фонд, — транспортні засоби, корпоративні та майнові права, дебіторські заборгованості.

Quote«З-поміж активів, які Фонд реалізовує на «Прозорро.Продажі», є і майно колишніх «дочок» російських банків, зокрема АТ «МР Банк» та ПАТ «Промінвестбанк». Їхній продаж Фонд почав у системі у липні 2022 року і натепер за результатами торгів загальна сума надходжень становить понад 4.7 млрд грн. Додам, що з-поміж 100 банків, активи яких реалізовував Фонд на державних онлайн-аукціонах, продаж майна колишніх структур росбанків входить до топ-5 за кількістю успішних торгів. Вони поступаються лише активам банків «Дельта», «Надра» та ВТБ Банк», — зазначив СЕО «Прозорро.Продажі» Сергій Бут.

Найдорожчим лотом, реалізованим ФГВ в системі за шість років, є права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді земельних ділянок та майнових прав на об’єкт незавершеного будівництва за понад 778 млн грн. Права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді електростанції на сонячних батареях, її обладнання та бездокументарних акцій продали за понад 680 млн грн. За ще один актив колишньої «дочки» російського АТ «МР Банк» — ТЦ «МАГЕЛАН» та права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді нежитлового будинку, майнового комплексу та дебіторську заборгованість — переможець сплатив 620 млн грн.

Під час воєнного стану ФГВ не припиняв реалізацію активів збанкрутілих банків. За цей час в системі відбулося понад 720 електронних аукціонів на суму понад 6,2 млрд гривень. Конкуренція на торгах з продажу майна таких банків становила майже 3 учасники, що перевищує показник пропозиції на торги до повномасштабної війни.

Нагадаємо, кожен охочий може взяти участь у торгах ФГВ, окрім позичальників і поручителів за кредитом, що виставлений на торги, а також російської федерації або осіб, пов'язаних з державою-агресоркою. АТ «Прозорро.Продажі» як адміністратор системи гарантує безпечність торгів, неможливість втручання будь-кого в їхній перебіг та рівний доступ кожного учасника до участі в аукціоні. Відстежувати в режимі реального часу онлайн-аукціони та їхні результати кожен охочий може в публічному модулі аналітики bi.prozorro.sale.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉