Facebook Pixel

Фонд гарантування вперше виставив на аукціон пул кредитів від банків

Фонд гарантування вперше виставив на аукціон пул кредитів від банків

Фонд гарантування вперше виставив на аукціон пул кредитів від банків

Фонд гарантування вкладів (ФГВФО) оголосив онлайн-аукціон в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі з реалізації першого «пілотного» пулу активів, сформованого за новим підходом.

На торгах, які мають відбутися 25 вересня, Фонд планує продати права вимоги за 91 договором, що перебувають на балансі банків ПАТ «Промінвестбанк», АТ «МР БАНК», АТ «МЕГАБАНК». Усі активи у пулі об'єднані за спільною ознакою — усі позичальники цих банків здійснювали свою діяльність чи ж продовжують працювати у сфері оптової та роздрібної торгівлі.

З-поміж об'єднаних у пул активів кредити, забезпечені транспортними засобами, об’єктами житлової та комерційної нерухомості тощо. Стартова ціна пулу — 66,6 млн гривень.

Раніше включені до пулу активи виставлялися на продаж окремими лотами щонайменше чотири рази, але не знайшли свого покупця.

Починаючи з серпня 2023 року Фонд формуватиме пули з кредитів суб’єктів господарювання, які перебувають на балансі банків, що ліквідуються, за новим галузевим підходом. На думку організаторів, такий «пілотний проект» сприятиме подальшому розвитку ринку проблемних активів в Україні та їхній ефективній реалізації через державні онлайн-аукціони.

Quote«До «пілотного проекту» будуть залучені чотири банки, які передані в управління Фонду уже після початку повномасштабного вторгнення: ПАТ «Промінвестбанк», АТ «МР БАНК», АТ «МЕГАБАНК» та АТ «Банк Січ». Загальна заборгованість юридичних осіб перед цими банками перевищує 90 млрд грн. Майже 48% за сумою заборгованості – на рахунках підприємств переробної промисловості, ще 17% – оптової та роздрібної торгівлі, 12% – підприємств постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря. Ми очікуємо, що галузевий підхід формування пулів допоможе привернути увагу саме інвесторів, зацікавлених вести діяльність у визначеній галузі», — розповів директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду гарантування вкладів Олександр Кульчицький.

Торги з продажу першого «пілотного» пулу пройдуть за голландською моделлю аукціону — це торги на пониження ціни, під час яких початкова вартість лота покроково знижується, аж поки хтось з учасників не зупинить зниження. Далі відбувається етап закритих цінових пропозицій: інші учасники можуть запропонувати ціну, вищу зафіксованої. Переможцем стає той, хто запропонував найбільшу суму.

Кошти, отримані від продажу активів, будуть спрямовані на розрахунки із кредиторами банків, що ліквідуються. Уся інформація про хід та результати торгів буде відкрита та доступна для всіх охочих на офіційному сайті Прозорро.Продажі.

Подякувати 🎉