Facebook Pixel

Держбюджет України недоотримав від агротрейдерів 4,8 млрд грн податків — Бюро економбезпеки

Державний бюджет України недоотримав 4,8 млрд грн податків від агротрейдерів. Про це повідомили в пресслужбі Бюро економічної безпеки України.

У Бюро наголосили, що через ухилення від сплати податків, порушення валютного законодавства окремими підприємствами, що здійснюють експорт аграрної продукції, до бюджету України не надходять значні суми податків і виводяться кошти за кордон через неповернення валютної виручки.

Quote«Протягом серпня — вересня 2022 року з митної території України відправлено на експорт майже 12 млн тонн зернових культур та олії орієнтовною вартістю 137 млрд грн. З них приблизно 4 млн тонн агропродукції експортується підприємствами-оболонками, тобто тими, які фактично ведуть діяльність лише на папері. У цих компаній відсутні основні засоби та трудові ресурси для придбання експортованого товару, їхні службові особи не звітують або подають звітність не в повному обсязі, вони перебувають у переліку ризикових платників ДПС тощо. Співробітники БЕБ виявили ймовірні втрати бюджету через несплату податків декількома підприємствами, що експортували агропродукцію сумнівного походження, у розмірі 4,8 млрд грн», — йдеться в повідомленні.

Розслідування показало, що такі підприємства експортують аграрну продукцію без відповідного відображення в податковій звітності, що може свідчити про легалізацію товарів невстановленого походження, а експортована продукція може закуповуватися в населення за готівку й ніяк не оприбутковуватися.

Варто зазначити, що більшість компаній-нерезидентів, на адресу яких експортується зерно, мають ознаки ризиковості. Зокрема, вони є фігурантами кримінальних проваджень.

У Бюро наголошують, що ці компанії фактично виводять капітал з України, у такий спосіб стримуючи розвиток економіки, заважаючи зміцненню нацвалюти та завдаючи шкоди економічній безпеці України.

За фактом порушень розпочато досудове розслідування в кримінальному проваджені за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора. Зараз здійснюється огляд продукції, встановлюється законність її походження, проводиться перевірка документів для експортних операцій.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉