Facebook Pixel

ДБР встановило винних у загибелі Монастирського в авіакатастрофі

Державне бюро розслідувань встановило причину авіакатастрофи, у якій загинув міністр внутрішніх справ Денис Монастирський разом з керівництвом МВС. Екіпаж порушив правила безпеки, що призвело до падіння гелікоптера на дитсадок 18 січня 2023 року у Броварах. Про це повідомило ДБР.

Quote«Посадовці ДСНС для перевезення делегації МВС використали гелікоптер, який був призначений для реагування на потенційно надзвичайні ситуації у Києві та області. Гелікоптер не мав дозвільних документів на виконання інших видів польотів», – коментують у ДБР.

Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про вкрай несприятливі погодні умови над Броварами. Сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. Проте жоден з посадовців не скасував або не переніс його на пізніше.

Через погану погоду гелікоптер виконував політ на гранично низькій висоті, яка менша, ніж висота будівель на маршруті руху. Командир екіпажу побачив перешкоду – багатоповерховий будинок – та почав здійснювати обліт, але різко піднявся і втратив контроль на гвинтокрилом.

При падінні вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто.

Посадовцям управління авіації ДСНС та САЗ ОРСЦЗ повідомили про підозру в порушенні правил безпеки польотів, що призвело до загибелі людей. Це кримінальне правопорушення частини 3 статті 276 КК України.

Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону повідомили про підозру у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 КК України).

Винним у трагедії загрожує позбавлення волі до 10 років.

Нагадаємо, 18 січня 2023 року у Броварах на дитячий садочок впав гвинтокрил. Загинуло керівництво МВС: міністр Денис Монастирський, перший заступник міністра і державний секретар. Також загинули чотири жінки і одна дитина. Постраждала 31 людина, серед яких 13 дітей.

Подякувати 🎉