Facebook Pixel

ЄС підготував триступеневий план щодо збільшення постачання боєприпасів в Україну

Європейський Союз має намір запропонувати тривекторний план щодо забезпечення України такими необхідними боєприпасами, проте обсяг фінансування залишається незрозумілим. Про це пише Bloomberg.

Перший крок пропозиції передбачає негайну передачу боєприпасів, зокрема 155-мм артилерійських снарядів із наявних запасів або тих, що чекають на замовлення, а також використання спільної системи закупівель для об'єднання замовлень європейської промисловості. Документ також передбачає нарощування промислового потенціалу Європи для задоволення поточного та майбутнього попиту.

Відправлення боєприпасів в Україну стало пріоритетом для європейських країн і США, за словами людей, знайомих із цим питанням. Очікується, що це питання стоятиме на порядку денному під час зустрічі президента Джо Байдена з канцлером Німеччини Олафом Шольцом наприкінці цього тижня. США закликають своїх європейських союзників діяти якнайшвидше, додали співрозмовники.

Міністри оборони країн ЄС обговорять пропозиції на зустрічі у Швеції наступного тижня задля укладання угоди на момент зустрічі лідерів країн наприкінці цього місяця в Брюсселі.

Естонія, яка вперше порушила це питання на початку цього року, заявила, що країни ЄС мають інвестувати приблизно 4 млрд євро ($4,3 млрд) для спільної закупівлі 1 млн набоїв, які, за словами України, необхідні їй цього року, раніше повідомляла агенція Bloomberg. Натепер Росія за один день випускає в бік України стільки боєприпасів, скільки Європа може виробити за місяць, зауважила прибалтійська країна.

Водночас у документі ЄС йдеться, що Боррель запропонує пакет у розмірі 1 млрд євро для відшкодування витрат країн-членів, які надсилають Україні боєприпаси з власних запасів за пільговою ставкою до 90%.

Другий напрямок плану ЄС передбачає задоволення потреб України в рамках швидкого запуску семирічного проєкту закупівель під керівництвом Європейського оборонного агентства для задоволення потреб країн-членів ЄС, починаючи з боєприпасів для стрілецької зброї та закінчуючи 155-мм снарядами.

Quote«Пропонується використовувати цей рамковий контракт для задоволення поточних і майбутніх потреб України на додаток до тих, про які заявили держави-члени. Контракти можуть бути попередньо укладено «між кінцем квітня і кінцем травня», — додається в документі.

Третій крок полягає в тому, що ЄС планує запропонувати різні заходи для нарощування виробництва в довгостроковій перспективі та подолання деяких проблем, з якими стикається галузь, щоб дозволити країнам-членам поповнити свої запаси.

Подякувати 🎉