Facebook Pixel

БЕБ: Бюджет України втратив 3 млрд грн податків від діяльності криптобірж

За 10 років державний бюджет втратив щонайменше 3 млрд грн податків від діяльності криптобірж, діяльність яких досі не врегульовано в Україні.

Про це пише пресслужба БЕБ.

За оцінкою аналітиків БЕБ, загальний обсяг торгів цих бірж тільки трьома віртуальними активами (BTC, ETH, USDT) за період їхньої діяльності з 2013 до 2023 року становить понад $55 млрд.

З транзакцій стягується торгова комісія, яку кожна біржа встановлює самостійно. Зазвичай це 0,1 — 1,5% суми угоди. Середня торгова комісія становить 0,8% від обороту, що орієнтовно за десять років склала $445,5 млн.

Водночас згадані криптобіржі досі не сплачують податки в Україні, адже відсутня відповідна нормативна база.

17 лютого 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон України № 2074-ІХ «Про віртуальні активи», який регулює правовідносини у сфері обігу віртуальних активів в Україні. Він набирає чинності з дня внесення та прийняття змін до Податкового кодексу України. Але відповідні норми щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами досі не прийнято.

Нагадаємо, що працівники ДБР заблокували незаконний майнінг криптовалют. Директор підприємства та його підлеглі облаштували криптоферму в службових приміщеннях філії «Рава-Руське лісове господарство» ДСЛП «Ліси України».

Подякувати 🎉