Facebook Pixel
IT

На Львівщині ДБР закрило незаконну криптоферму в приміщеннях ДСЛП «Ліси України»: подробиці

Працівники ДБР заблокували незаконний майнінг криптовалют. Директор підприємства та його підлеглі облаштували криптоферму в службових приміщеннях філії «Рава-Руське лісове господарство» ДСЛП «Ліси України». Збитки для держави склали 4 млн грн.

Про це пише пресслужба ДБР.

Кого підозрюють у створенні незаконної криптоферми на території ДСЛП «Ліси України»

ДБР підозрює в цьому нинішнього та колишнього директорів філії «Рава-Руське лісове господарство» ДСЛП «Ліси України», а також головного бухгалтера.

За даними ДБР, у 2022 році підозрювані встановили в державній установі технологічне обладнання для роботи нелегального майнінг-центру. Згенерована криптовалюта зберігалася в спеціально створених криптогаманцях посадовців.

Кошти за витрачену електроенергію сплачувало державне підприємство, а зловмисники отримували чистий прибуток.

За попередніми підрахунками, збитки склали понад 1,5 млн грн, а фігуранти заробили на цьому щонайменше 4 млн грн.

Також через систематичне перевантаження комунальних мереж відбувалося знеструмлення та масштабні перебої з енергопостачанням житлових об’єктів і критичної інфраструктури.

Орієнтовна вартість вилученого обладнання та комп’ютерної техніки становить понад 3 млн грн.

Розпочато кримінальне провадження за фактом розтрати державного майна (ч. 4 ст. 191 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років.

Нагадаємо, що у 2021 році Запорізький завод феросплавів (ЗЗФ), який пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським, придбав обладнання для майнінгу криптовалют на 750 млн грн. До цього ще одна компанія з його орбіти – «Юнайтед Енерджі» — закупила в державного «Енергоатому» задешево електрику. Як підрахували журналісти програми «Схеми», у зв’язку із цим оператор усіх АЕС, що діють в Україні, міг недоотримати 3 млрд грн.

Подякувати 🎉