Facebook Pixel

В Еквадорі терористи захопили телестудію в прямому етері. Що відбувається

В Еквадорі терористи захопили телестудію в прямому етері. Що відбувається

В Еквадорі терористи захопили телестудію в прямому етері. Що відбувається

У Еквадорі сталася низка насильницьких інцидентів, включаючи вторгнення озброєних людей в етер телевізійної студії. Це сталося після того, як президент Даніель Нобоа назвав 22 банди терористичними організаціями та легітимними військовими цілями. Про це повідомляє Reuters.

Поліція заарештувала 13 озброєних осіб, які захопили телеканал TC під час прямого етеру, в той час як в інших місцях було викрадено щонайменше семеро поліціянтів, а по всій країні сталося кілька вибухів.

Нобоа, який вступив на посаду в листопаді, пообіцявши зупинити насильство, пов'язане з торгівлею наркотиками, у понеділок оголосив надзвичайний стан на 60 днів у відповідь на насильство у в'язницях, включаючи захоплення охоронців у заручники, і втечу лідера банди Los Choneros. Адольфо Масіаса на вихідних.

У своєму указі Нобоа визнав «внутрішній збройний конфлікт» і назвав майже два десятки банд терористичними групами, включаючи Los Choneros.

Уряд заявив, що насильство є реакцією на план Нобоа побудувати нову в'язницю суворого режиму та перевести ув'язнених лідерів банди.

Quote«Сьогоднішні події показують, що дії та рішення, прийняті національним урядом, серйозно впливають на кримінальні структури, і у відповідь вони створили хвилю насильства, щоб налякати населення. Усі групи, згадані в указі Нобоа, тепер є військовими цілями», — заявив голова об’єднаного командування збройних сил США адмірал Хайме Вела після зустрічі з президентом Нобоа та іншими офіційними особами.

Переведення до в’язниці провідних лідерів історично призводило до насильства. Сотні в'язнів були вбиті за останні роки.

Заворушення в Еквадорі змусили уряд Перу оголосити надзвичайний стан на кордоні з Еквадором, а Бразилія, Колумбія та Чилі висловили свою підтримку уряду Еквадору.

Вторгнення у прямому етері

Захоплення студії TC у Гуаякілі транслювалося в прямому етері близько 20 хвилин. Люди в балаклавах, переважно одягнені в чорне, зі зброєю в руках, було чути постріли та крики, а деякі з окупантів жестикулювали на камеру. Було чутно, як хтось кричав «ні поліції». Співробітники студії лежали на підлозі.

Зловмисники проникли через стійку реєстрації, напавши там на персонал і залишивши динаміт, повідомив координатор новин і репортер TC Леонардо Флорес Морено, коли операція з повернення сайту ще тривала.

Quote«Ми були на зустрічі, і вони попередили нас, і ми змогли сховатися», — сказав Флорес.

Поліція повідомила, що результатом операції була конфіскація вибухівки та зброї, а поліцейські дописи в соціальних мережах показували молодих чоловіків із зв’язаними за спиною руками, які стояли навколішки на підлозі.

Quote«Всі заручники були звільнені... зловмисники постануть перед правосуддям і будуть засуджені за терористичні акти», — заявили в поліції.

Канал повернувся в етер для вечірнього випуску новин, і ведучі сказали, що офіс генерального прокурора прибув на місце і збирає докази. Двоє співробітників отримали поранення, повідомляє телеканал.

Терор проти поліції та вибухи

У південному місті Мачала, Кіто та провінції Лос-Ріос сім поліцейських були викрадені. Трьох захоплених офіцерів звільнили пізно у вівторок, повідомила поліція, і було проведено десять арештів.

Поліція підтвердила вибухи в Есмеральдас і Лос-Ріос, тоді як мерії в Куенка і Кіто підтвердили інші, а офіс генерального прокурора заявив, що розслідує один вибух в Гуаякілі. Місцеві ЗМІ повідомляють про вибухи в Лоха і Мачала.

Влада не назвала причини жодного з вибухів, і ніхто не взяв на себе відповідальність за них.

Тюремне агентство SNAI повідомило раніше у вівторок, що група в'язнів втекла з колонії в Ріобамбі, включаючи обвинуваченого члена банди Фабріціо Колон Піко, який нібито був причетний до змови про напад на генерального прокурора. Прокуратура повідомила, що 17 із 39 втікачів вдалося затримати.

Одинадцять охоронців в'язниці, які були взяті в заручники за останні два дні, були звільнені, додав SNAI, але 139 охоронців та інших співробітників все ще утримуються у заручниках.

Деякі еквадорці вже сумніваються в зусиллях Нобоа контролювати насильство, яке завадило його попереднику. Нобоа планує цього року провести плебісцит, присвячений питанням безпеки.

За словами уряду, у 2023 році кількість насильницьких смертей у країні зросла до 8008, що майже вдвічі більше, ніж у 2022 році, коли їх було понад 4500.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉